Μήνυμα διοργανωτών

Αργύρης Οικονόμου

Δήμαρχος Ελευσίνας

Από το 1975 μέχρι και σήμερα, το Φεστιβάλ Αισχύλεια χαίρει ευρείας αποδοχής, τόσο από τον κόσμο της Ελευσίνας, όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, εξελίσσεται, διευρύνεται και έχει φθάσει σήμερα να είναι μία υψηλοτάτου επιπέδου διοργάνωση.

Κάθε χρόνο, φιλοξενούνται στον εμβληματικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου σπουδαίες προσωπικότητες της μουσικής, του θεάτρου και των τεχνών, κάνοντας την Ελευσίνα πόλο έλξης και θέτοντας την ψηλά στις θερινές επιλογές του κοινού.

Κάθε καλοκαίρι και μέσω του Φεστιβάλ η Ελευσίνα αποτελεί τόπο κοινό για τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, δίνοντας ζωντάνια στον πρώην βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου.

Έναν χώρο σύμβολο για την πόλη, λόγω της προσφοράς και της διαχρονικότητάς του.

Έναν χώρο που μέχρι και σήμερα συνθέτει και δημιουργεί τη σύγχρονη πλέον Ιστορία της Ελευσίνας, αντανακλώντας τον πολιτισμό που ανέκαθεν παρήγαγε η πόλη.

Από την ίδρυσή του και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, το Παλαιό Ελαιουργείο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εκβιομηχάνιση της Ελευσίνας και της Ελλάδος γενικότερα.

Και θα συνεχίζει να διαδραματίζει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο, αυτήν τη φορά ως τόπος πολιτισμού.

Ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και την Επιτροπή Διοργάνωσης του Φεστιβάλ Αισχύλεια, με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη ανάδειξη αυτού του σπουδαίου θεσμού, που αποτελεί μία διαχρονική επιλογή των πολιτών του Δήμου μας αλλά και του φιλότεχνου κοινού από όλη την Ελλάδα.

Ζωή Στραϊτούρη

Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε

Ο θεσμός του Φεστιβάλ Αισχύλεια που διοργανώνεται στο Παλαιό Ελαιουργείο, μετρά σχεδόν μισό αιώνα παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενώ –αδιαμφισβήτητα- αποτελεί ορόσημο για την Ελευσίνα.

Το υψηλό επίπεδο εκδηλώσεων κάθε μορφής τέχνης, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχύλεια, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, κάνοντας την Ελευσίνα τον απόλυτο θερινό, καλλιτεχνικό προορισμό.

Ερειπωμένα κτήρια και παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συνθέτουν και συνδυάζουν τη σύγχρονη τέχνη με τη διαχρονικότητα και δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα καλλιτεχνικής έμπνευσης σπουδαίων προσωπικοτήτων, που κάθε χρόνο φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Από τον Αρχαιολογικό χώρο στο Παλαιό Ελαιουργείο, η ιστορία αντανακλά τον πολιτισμό, την εξέλιξη και τον πνευματικό στοχασμό, στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του Φεστιβάλ.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και το όραμα για το Φεστιβάλ Αισχύλεια, επισφραγίζεται φέτος, στην 46η χρονιά διεξαγωγής του, με την παραχώρηση της αιγίδας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα για όσα στοχεύουμε ως προς την τουριστική προβολή και τον αντίκτυπο της διοργάνωσης σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο.

φεστιβάλ αισχύλεια

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια του Δήµου Ελευσίνας συµπληρώνει φέτος το 46ο χρόνο δράσης, µε τον πολιτισµό να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονοµική αναβάθµιση. Ταυτόχρονα, ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 δίνει στο Φεστιβάλ τη δυνατότητα να κερδίσει µια νέα δυναµική στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο. Αυτή είναι η στιγµή που τα Αισχύλεια πρέπει να αποκτήσουν µια διακριτή και διαχρονική οπτική ταυτότητα: ένα λογότυπο και συνάµα µια οπτική γλώσσα που θα πλαισιώνουν στο εξής την παρουσίαση του Φεστιβάλ, θα ισχυροποιήσουν την ταυτότητά του ως πολιτιστικό προορισµό, θα διευρύνουν την επικοινωνία και θα πολλαπλασιάσουν το κοινό του.

Σας περιμένουμε