Μήνυμα διοργανωτών

φεστιβάλ αισχύλεια

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια του Δήµου Ελευσίνας συµπληρώνει φέτος το 44ο χρόνο δράσης, µε τον πολιτισµό να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονοµική αναβάθµιση. Ταυτόχρονα, ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 δίνει στο Φεστιβάλ τη δυνατότητα να κερδίσει µια νέα δυναµική στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο. Αυτή είναι η στιγµή που τα Αισχύλεια πρέπει να αποκτήσουν µια διακριτή και διαχρονική οπτική ταυτότητα: ένα λογότυπο και συνάµα µια οπτική γλώσσα που θα πλαισιώνουν στο εξής την παρουσίαση του Φεστιβάλ, θα ισχυροποιήσουν την ταυτότητά του ως πολιτιστικό προορισµό, θα διευρύνουν την επικοινωνία και θα πολλαπλασιάσουν το κοινό του.

Σας περιμένουμε

Γιώργος Τσουκαλάς

Δήμαρχος Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια είναι ένα φεστιβάλ της χώρας που δίνει ετησίως το παρόν στον χώρο των τεχνών, με διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, φιλοξενώντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή πολιτιστική αξία σε εθνική και διεθνή αναγνώριση.
Η παρουσία του φεστιβάλ στα πολιτιστικά δρώμενα έχει πλέον κερδίσει, τόσο την εμπιστοσύνη του κοινού της Ελευσίνας όσο και των ευρύτερων περιοχών της Αθήνας και της Αττικής, με την αναγνωρισιμότητα να ξεπερνά τα εθνικά μας όρια.

Ως δήμαρχος Ελευσίνας τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της Δημοτικής αρχής και της Επιτροπής διοργάνωσης Αισχύλεια, το κοινό του φεστιβάλ που επισκέπτεται την Ελευσίνα και επιλέγει να παρακολουθήσει τις αξιόλογες εκδηλώσεις του.

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια γεννήθηκε στην Ελευσίνα, από ανθρώπους που ονειρεύτηκαν να θεραπεύσουν τις πληγές αυτής της πόλης, οραματίστηκαν καλύτερη την Ελευσίνα και επιθυμούσαν να την προβάλουν για να διεκδικήσουν μέσω του πολιτισμού την αναβάθμιση και την προστασία της ζωής των πολιτών της.

Ο θεσμός του φεστιβάλ στηρίχθηκε διαχρονικά από όλες τις δημοτικές αρχές του τόπου μας.
Χρέος όλων ήταν να υλοποιούν τη διοργάνωση και όχι μόνο!
Χρέος τιμής όλων των δημοτικών αρχών ήταν και είναι να στηρίξουν το θεσμό και να του δίνουν την ελευθερία και την αυτονομία των επιλογών που θα εξασφαλίσουν την εξέλιξή του!
Χρέος ήταν και είναι να εξασφαλίζονται, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις που συνθέτουν τη Δημοτική Αρχή του τόπου μας, οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη πορεία του θεσμού!

Τα Αισχύλεια τιμούν τη μνήμη του Αισχύλου, που καταγόταν από την Ελευσίνα και
έργα του επηρέασαν ανθρώπους της λογοτεχνίας αλλά και της πολιτικής
μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Η επιτροπή διοργάνωσης του θεσμού θεωρεί χρέος της να αναδείξει προς τιμήν του,
το θέατρο στη σύγχρονή του μορφή με επιλογές πρωτοποριακές.
Σε αυτή την επιλογή κινήθηκε το πρόγραμμα του φεστιβάλ Αισχύλεια 2019.

Ο χώρος του Παλαιού Ελαιουργείου, αποτελεί
το φυσικό χώρο παρουσίας και παραγωγής του φεστιβάλ, όπου τα Αισχύλεια επιδρούν καταλυτικά και συμβολικά, προσδιορίζοντας διαχρονικά μια διαφορετική σχέση μεταξύ του ελαιουργείου και του πολιτισμού.
Το Παλαιό Ελαιουργείο είναι ξεχωριστή οντότητα πολιτιστικού κέντρου.

Στη διοργάνωση του φεστιβάλ Αισχύλεια έχουν καθιερωθεί συνεργασίες μεταξύ φορέων που πραγματοποιούνται με συνέπεια κάθε χρόνο.
Έτσι λοιπόν και φέτος η Περιφέρεια Αττικής- με την Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής, καλύπτουν τα έξοδα της παράστασης «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το θέατρο Τέχνης και δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους από όλη την περιοχή της Αττικής να την παρακολουθήσουν δωρεάν.
Καθώς επίσης στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται ο 5ος Ημιμαραθώνιος
«Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού» σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ελευσίνας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, με το Φεστιβάλ Αισχύλεια να έχει τον πλήρη συντονισμό της διοργάνωσης του ημιμαραθώνιου δρόμου.

Στην πορεία του το Φεστιβάλ Αισχύλεια έχει βάλει στόχους και έχει δημιουργήσει νέους θεσμούς γύρω του. Στόχους που με επιμονή τους κατέκτησε.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δημιούργησε τον πυρήνα ενεργοποίησης νέων ανθρώπων γύρω από τον πολιτισμό.

Η διαδρομή που απομένει να φτάσει η πόλη στην χρονιά υλοποίησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις δυνάμεις των ανθρώπων που έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι έχουν επιτύχει αποτελέσματα.

Θα ευχηθώ στα χρόνια που θα ακολουθήσουν να επιτύχει ο θεσμός του Φεστιβάλ Αισχύλεια όλους τους στόχους που θα θέσει και η πόλη μας να επενδύσει στην ανανέωση και στον μετασχηματισμό του, χωρίς να ξεχνά ότι η επιτυχία του φεστιβάλ Αισχύλεια βασίστηκε στη συμμετοχή των ανθρώπων του!

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας
Γεώργιος Κ. Τσουκαλάς

Κωνσταντίνα Μαρούγκα

Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Η ανακάλυψη νοημάτων και ο αποσυμβολισμός της Τέχνης είναι το ζητούμενο και το μυητικό ταξίδι στον πολιτισμό που καλούμαστε να κάνουμε ο καθένας σύμφωνα με τις προσωπικές αναζητήσεις μας.

Ο πολιτισμός κρύβει μέσα του μια πολλαπλότητα και ένα εύρος το οποίο θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε, μόνο όταν διευρύνουμε και εμείς οι ίδιοι το αντιληπτικό μας πεδίο, αναγνωρίζοντας πως τις περισσότερες φορές μπορεί να υφίσταται μια πολλαπλή ερμηνεία, ένας πολυεπίπεδος κόσμος έκφρασης. Αν, λοιπόν, βρεθούμε ποτέ σε σύγχυση προκειμένου να διαλέξουμε την μια ή την άλλη ερμηνεία, τον έναν ή τον άλλον αποσυμβολισμό, παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αισχύλεια, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δεχτούμε πως μπορεί να ισχύουν παραπάνω από μια εξηγήσεις και ας φαίνονται φαινομενικά πως είναι αντιφατικές. Οι εκδοχές και οι παραλλαγές των έργων για παράδειγμα δεν ακυρώνουν το ένα το άλλο, αλλά προσδίδουν άλλο νόημα με μεγαλύτερο εύρος εμβαθύνοντaς και προσεγγίζοντας μια σφαιρική αλήθεια.

Εξάλλου στα αρχαία θέατρα η τραγωδία και η σάτυρα δεν “παίζονταν” αλλά “διδάσκονταν” στους θεατές.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Φεστιβάλ Αισχύλεια έχει προσφέρει μια αντίστοιχη παιδεία πολιτισμού στην Ελευσίνα και ευρύτερα!

Αυτή τη χρονιά τα Αισχύλεια υιοθετούν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης αλλά κυρίως πολιτιστικής προοπτικής.

Η Ελευσίνα επιλέγοντας να συμβάλει ενεργά στην πολιτισμική αναβάθμιση της χώρας, με την ανάληψη της ευθύνης για την πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, τιμά την αρχαία παράδοση της και ταυτόχρονα καινοτομεί στη σύγχρονη πραγματικότητα, προσφέροντας ένα εύρος ποιοτικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Το φεστιβάλ Αισχύλεια επιλέγει την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων να την πραγματοποιεί στο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και ακολουθεί η ολοκλήρωση της διοργάνωσης στον ιδιαίτερο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, στην παραλία της πόλης μας, ενός χώρου που αναδείχθηκε ως πολιτιστικό κέντρο με την παρουσία του φεστιβάλ Αισχύλεια!

Με την επιλογή αυτών των χώρων, το φεστιβάλ διαλέγει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της προβολής της Ελευσίνας σε σχέση με την ιστορία της και την ανάδειξη και επανάχρηση των ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων ώστε να δημιουργήσει την προοπτική της πολιτιστικής τους άνθησης, επενδύοντας στον πολιτισμό.

Ενώνει νοητά δύο σημαντικές περιόδους της ιστορικής διαδρομής της Ελευσίνας.
Την αρχαία ιστορία της που την ανέδειξε σε «ιερή» πόλη και τη σύγχρονη εποχή με τη βιομηχανική ανάπτυξη που προσδιόρισε τη νέα της ταυτότητα, αλλά της άφησε πολλές πληγές!

Η «γέννηση» του θεσμού «Αισχύλεια» ήρθε ακριβώς γι’αυτό, να γιατρέψει αυτές τις πληγές αλλά και να αποτρέψει τη δημιουργία νέων!
Η πραγματοποίηση του φεστιβάλ στο Παλαιό Ελαιουργείο δίνει ένα επιπλέον νόημα σε αυτή την επιλογή, γιατί είναι η πρώτη μεγάλη χρήση της δημοτικής αρχής, με όχημα τα Αισχύλεια, του παραλιακού μετώπου. Ο πολιτισμός άνοιξε το δρόμο για να αξιοποιήσει η πόλη το παραλιακό της μέτωπο και να αποκτήσει το πρόσωπο που επιθυμεί να έχει στη θάλασσα.

Το φεστιβάλ Αισχύλεια εκτός απ’ ότι είναι σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, με κυρίαρχο πολιτιστικό απόθεμα και αποτύπωμα, ως θεσμός στοχεύει στον άνθρωπο και τον κάνει συμμέτοχο όλης της διαδικασίας του. Από την αρχή, στην επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος, στη διοργάνωση, στην υλοποίηση των έργων του χώρου, μέχρι την παρουσίαση τους τελικά στο κοινό.
Παντού συμμετέχουν άνθρωποι, της πόλης κι όχι μόνο.
Γιατί το φεστιβάλ Αισχύλεια ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ανανέωση και στο μετασχηματισμό του και αυτό γίνεται με τη συμμετοχή των ανθρώπων του!
Είτε αυτοί είναι οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών του Δήμου,
είτε είναι οι εθελοντές του, είμαστε όλοι εμείς!
Είναι η Ελευσίνα!

Ευχή όλων είναι να έχει μεγάλη επιτυχία φέτος ο θεσμός, να παραμείνει ένας υγιής ανθεκτικός οργανισμός στην πορεία του και το κυριότερο να προσδιορίζεται πολιτιστικά χωρίς να επηρεάζεται από αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες.
Ο Πολιτισμός άλλωστε έχει τη δική του πορεία και στρατηγική, ανεξάρτητη και αδέσμευτη από κάθε πολιτική στρατηγική.

Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας
Επικεφαλής Φεστιβάλ Αισχύλεια

Κωνσταντίνα Γ. Μαρούγκα