Νίκος Κούνδουρος – Ένας από τους κορυφαίους πρεσβευτές του ελληνικού κινηματογράφου

Νίκος Κούνδουρος – Ένας από τους κορυφαίους πρεσβευτές του ελληνικού κινηματογράφου

Ο ελληνικός κινηματογράφος βιώνει άλλη μια μεγάλη απώλεια. Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας από τους κορυφαίους πρεσβευτές του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις όπως στο φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης για την ταινία  «Μικρές Αφροδίτες»,  το βραβείο σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Το ποτάμι»  το 1959 και την ταινία του «1922» το 1978 ,η δε ταινία του Ο «Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960.

Τόσο η ελληνική, η γαλλική αλλά και η αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ’ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου. Σημειώνεται επίσης πως αντίγραφα πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια 2012 η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου αφιερώθηκε στο έργο του Νίκου Κούνδουρου φιλοξενώντας τις σημαντικότερες επιτυχίες του προς τιμήν της προσφοράς του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Από το λεύκωμα «40 χρόνια Αισχύλεια»