Καλλιόπη Λεμού – Φεστιβάλ Αισχύλεια 2006

Καλλιόπη Λεμού – Φεστιβάλ Αισχύλεια 2006

Η Καλλιόπη Λεμού είναι μία σπουδαία καλλιτέχνης που ειδικεύεται στη γλυπτική, ζωγραφική και στις εικαστικές εγκαταστάσεις. Το φεστιβάλ Αισχύλεια 2006 είχε την τιμή να φιλοξενεί στους χώρους του την μοναδική εικαστική της εγκατάσταση, που δυστυχώς στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς το προσφυγικό ζήτημα συνεχίζει να μένει άλυτο, κατακλύζοντας μας με εικόνες και ιστορίες ανθρώπινου δράματος.

Η Καλλιόπη Λεμού ήδη από το 2006 είδε αυτό το πρόβλημα και με τα ‘’Πορθμεία’’ ταξίδεψε τους προβληματισμούς της από την Ελευσίνα μέχρι την καρδιά της Ευρώπης το Βερολίνο, ελπίζοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό αλλά πολύ περισσότερο αυτούς που οφείλουν να κάνουν κάτι.

‘’Ο μαγικός και εξαιρετικά σημασιολογικός χώρος της Ελευσίνας ήταν για εμένα το μοναδικό μέρος όπου θα ήθελα να στήσω την πρώτη μου εγκατάσταση, τα ‘’Πορθμεία’’ το 2006, που αναφερόταν στο παγκόσμιο και τραγικό πρόβλημα της λαθραίας μετανάστευσης, χρησιμοποιώντας αυθεντικές τουρκικές βάρκες που συνέλεγα από τα παράλια των ελληνικών νησιών.

Είμαι ευγνώμων στο θεσμό των Αισχυλείων και τον δήμο της Ελευσίνας που υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν το έργο μου για τρία χρόνια. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να συνδέσω την σημαντικότητα του χώρου λατρείας της Δήμητρας αλλά και της Περσεφόνης με το πρώτο μέρος της τριλογίας μου όπου αποκάλυπτα στο κοινό ένα δράμα που, όπως έδειξε η ιστορία όλο και μεγαλώνει.’’

Από το λεύκωμα «40 χρόνια Αισχύλεια»