Το Φεστιβάλ Συστήνει : ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Το Φεστιβάλ Συστήνει : ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ

02/09/2019 @ 20:30 - 22:00

5€

»Θέσεις καθήμενων δεν διατίθενται»

Από τη μυθολογία ήδη γνωρίζουμε τους αθάνατους Θεούς και τους θνητούς. Ο όρος «θνητός» λοιπόν υπάρχει για να προσδιορίσει τη μοιραία κατάληξη ενός έμβιου οργανισμού που δεν είναι άλλη από τον θάνατο. Ο όρος «Κοινός Θνητός» αναφέρεται στον απλό άνθρωπο σε αντιδιαστολή με έναν άλλον ισχυρό ή διάσημο.
Μια παρέα από το Αλιβέρι Ευβοίας που από τα 13 τους ασχολούνταν με τη μουσική, αποφάσισαν να μας συστηθούν ως «Κοινοί Θνητοί».
Ήταν ένα τσούρμο παιδιών που ζούσε σε μια κωμόπολη δίπλα στη θάλασσα. Μεγάλωναν και μαζί τους «ζυμώνονταν» και τα όνειρά τους. Γέλια, παιχνίδια, έρωτες, εφηβεία, τρέλες… και μουσική. Και όταν έρχεται η ενηλικίωση, το πάθος για έκφραση μετατρέπεται σε δυνατή φωνή που νιώθει την ανάγκη να γίνει κραυγή και να στείλει το δικό της μήνυμα στην κοινωνία. Η χημεία υπήρχε πάντα, οπότε ο κοινός στόχος τους οδήγησε σε μια αυτόματη ένωση, σαν να ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο από όταν έπαιζαν μπάλα στις αλάνες… Σαν να υπήρχαν πάντα, πριν καν το φανταστούν οι ίδιοι… Και έτσι γεννήθηκαν οι «Κοινοί θνητοί» το 2016. Κοινοί θνητοί, με κοινά όνειρα, κοινό όραμα και κοινή αγάπη για μελωδίες που κάνουν και όποιον τις ακούει σύμμαχό τους, σε μια κοινή διαδρομή προς την αλλαγή που φαντάζονται πως έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τάσος αγόρασε κάποια πλήκτρα που συνοδεύονταν από ένα πρόγραμμα εγγραφής στον υπολογιστή. Ο Αντώνης μια μέρα που δεν είχε τί να κάνει αποφάσισε να το περιεργαστεί. Άρχισε λοιπόν να γράφει, κιθάρες, μπάσα, ντραμς κτλ. Έτσι έφτιαξε τις παραγωγές (μελωδίες) που έμελλαν να γίνουν τα πρώτα 8 τραγούδια του πρώτου τους album. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Δημήτρη (Μητσοφού), που ήταν ο hip hop της παρέας για να βάλει στίχους και να ραπάρει. Εξάλλου ο Μητσοφού με τον Βασίλη συνεργάζονταν και έκαναν τραγούδια με μια κιθάρα και τις φωνές τους. Ο Μητσοφού παρόλα αυτά δεν «ψήθηκε» από την πρόταση του Αντώνη και έτσι αυτός στράφηκε στον Βασίλη, ο οποίος υποδέχτηκε την πρότασή του με θέρμη και ενθουσιασμό. Έτσι, σε επτά μέρες είχαν ήδη ηχογραφήσει τα πρώτα τους 8 τραγούδια.

Χωρίς να έχουν ακόμα σκεφτεί να γίνουν μπάντα και χωρίς να έχουν όνομα για τη συλλογή των τραγουδιών, αυθόρμητα αποφασίζουν να τα γράψουν σε cd για να τα μοιράσουν στους φίλους τους και σε όποιον άλλον ήθελε να τους ακούσει. Ήρθε ένα ωραίο εξώφυλλο της Δανάης Βαμβάκου (που ούτε καν γνώριζαν προσωπικά) για να ντύσει το πρώτο τους album, που στην συνέχεια ονομάστηκε «Η πόλη».

Οι κριτικές από τους φίλους και τους γνωστούς ήταν ενθαρρυντικές και αυτό πυροδότησε κι άλλο την ανάγκη έκφρασης που είχε φουντώσει μέσα τους. Ο Μητσοφού «ζήλεψε» και θέλησε και αυτός να μπει στην ομάδα. Φτιάχνοντας λοιπόν το δεύτερο album καταλαβαίνουν ότι είναι ήδη μπάντα. Δίνουν το όνομα «Κοινοί Θνητοί» σε ένα τραγούδι τους και αποφασίζουν να δώσουν το ίδιο όνομα όχι μόνο στο δεύτερο album αλλά και στη μπάντα. Δεν υπάρχει χρόνος για «μαρκετιστικές» ιδέες, προτιμούν την έμπνευση τους να την διοχετεύουν στους στίχους τους και τη μουσική τους.
Από το 2016 μέχρι σήμερα η πορεία τους είναι ανοδική και έχει οδηγήσει στην δημιουργία πέντε (5) album. Το 2017 κάνουν τα επόμενα δυο album, το «Ελεύθερος» και «Τα Αδέσποτα».

Το τελευταίο album τους με τίτλο «Αντίληψη» που κυκλοφόρησε το 2018 εμπεριέχει το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί» που έμελλε να αγαπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο και να τους κάνει γνωστούς σε ευρύτερο κοινό, εκτός των «συνόρων» της κωμόπολης του Αλιβερίου. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει μεταφραστεί σε 11 γλώσσες έως τώρα.

Η παρέα των «Κοινών Θνητών» μεγάλωσε στο τελευταίο album. Ο Αντώνης Μεϊμάρης, ο Βασίλης Φωτιάς και ο Μητσοφού καλωσόρισαν τους φίλους τους Τάσο Μεϊμάρη και Πάμελα, οι οποίοι είναι τα νέα μέλη της μπάντας.
Στις παραγωγές τους χρησιμοποιούν φυσικά όργανα, όπως κιθάρες, μπάσο, ντραμς, τρομπέτα, μπαγλαμά, ακορντεόν και πλήκτρα. Οι ίδιοι είναι αυτοδίδαχτοι μουσικοί και φτιάχνουν τις λούπες τους κυρίως με δικές τους μουσικές και χρησιμοποιώντας ελάχιστα samples.

Έχουν κάνει live εμφανίσεις εκτός από την γενέτειρά τους (Αλιβέρι Ευβοίας), σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και στο Φενεό Κορινθίας έχουν στηρίξει με συναυλίες τους εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες. Όνειρό τους είναι να κάνουν κάποια στιγμή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και να στήνουν συναυλίες σε πεζόδρομους και πλατείες.

Αρνούνται την ταμπέλα του «hip-hop», γιατί αυτό που κάνουν είναι κάτι διαφορετικό και ακριβώς για αυτό αρέσουν και σε πολύ κόσμο που δεν έχει καμία εξοικείωση με το είδος. Το βασικό όμως είναι ότι κάνουν κάτι αυθεντικό, κάτι αληθινό που αφορά όλη την κοινωνία. Ο στίχος τους κατά βάση είναι κοινωνικοπολιτικός, με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Όπως αρέσει και στους ίδιους να λένε, δεν πιστεύουν ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να του δώσει ρυθμό όταν αυτός θα αρχίσει να αλλάζει. Γι’ αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Να δίνουν παλμό, στέλνοντας στην κοινωνία τις σκέψεις, τις ιδέες, τα όνειρά τους μέσα από τα τραγούδια τους, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο αύριο με λιγότερη αδικία και περισσότερη φαντασία.

Χαρά Βλαμάκη – Άκης Λούκας

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
02/09/2019
Ώρα:
20:30 - 22:00
Κόστος:
5€
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Κανελλοπούλου 1
Ελευσίνα, Αττικής 19200 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2105565613