“Άνθρωποι στον χρόνο”: Εγκαίνια γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

“Άνθρωποι στον χρόνο”: Εγκαίνια γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου

26/08/2020 @ 20:00 - 20/09/2020 @ 23:00

|Επαναλαμβανόμενη Εκδήλωση (Προβολή όλων)

An event every day that begins at 20:00, repeating indefinitely

Δωρεάν

Οι “Άνθρωποι στον χρόνο” της εικαστικού Ασπασίας Σταυροπούλου, στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Στις 26 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ Αισχύλεια, θα φιλοξενηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο η γλυπτική εικαστική εγκατάσταση της Ασπασίας Σταυροπούλου «Άνθρωποι στο χρόνο» .

Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της εικαστικού Νάντιας Βλαχοπούλου και θα διαρκέσει ως τις 20 Σεπτεμβρίου
2020.

Η Ασπασία Σταυροπούλου, γεννημένη στην βιομηχανική ζώνη της περιοχής, τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει την εικαστική της ενασχόληση στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Οι «Άνθρωποι στο χρόνο» αποτελούν την συνέχεια μιας δουλειάς εν εξελίξει, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στην ατομική της έκθεση «Ζωντανό Μνημείο» τον Απρίλιο του 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος».

Μελετώντας, μεταξύ άλλων σημαντικών ιστορικών κειμηλίων, το «Μητρώο Εργαζομένων του Σαπωνοποιείου Ελευσίνας», ξεδιπλώθηκε μια ολόκληρη εποχή.

Πρόσωπα και ιστορίες ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, καταβολές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, που
κλήθηκαν να συνεργαστούν και να αφομοιωθούν σε έναν νέο κοινό τόπο.

Το εγχείρημα πραγματεύεται την έννοια της οικονομικής μετανάστευσης, με εύλογο τον παραλληλισμό στο σήμερα, καθώς το μεταναστευτικό κύμα δεν έχει σιγάσει, αναζητώντας ευημερία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, η γλυπτική σύνθεση αποτελεί μία ανομοιογενή ενότητα από αφαιρετικές φιγούρες σε φυσική διάσταση, φιλοτεχνημένες με ετερόκλητα υλικά – πέτρα, ξύλο, τσιμέντο και οξειδωμένο σίδερο – μοιάζοντας γέννημα και απόρροια της φθοράς του περιβάλλοντος χώρου. Χειρώνακτες εργάτες του Σαπωνοποιείου στέκουν παγωμένοι σε στιγμές δράσης, ενώ ταυτίζονται με τις πρώτες ύλες τις οποίες
κατεργάζονται, δομώντας και αποδομώντας τον χώρο.

Μοιάζει η θέση τους να ήταν πάντα εκεί, καθώς συγχέονται με την ζωντανή παρουσία των επιγόνων τους, σημερινών κατοίκων και επισκεπτών, στο τώρα. Ανάμεσά τους, σιωπηλή και επιβλητική η υπερφυσική γυναικεία
φιγούρα της «Μνήμης», που φέρει στο σώμα της τα ξεθωριασμένα και δυσανάγνωστα πρόσωπα των εργατών, όσα σώζονται από το μητρώο εργαζομένων, υποβάλλει την ταυτόχρονη αίσθηση υλικού και άυλου, παρουσίας και απουσίας, κρατώντας ζωντανή τη σχέση της με τις τρεις βαθμίδες του χρόνου (παρελθόν, παρόν, μέλλον).

Λεπτομέρειες

Αρχή:
26/08/2020 @ 20:00
Τέλος:
20/09/2020 @ 23:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
,

Διοργανωτής

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας
Τηλέφωνο:
2105565613/621
Email:
info@aisxylia.gr

Χώρος Διεξαγωγής

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Κανελλοπούλου 1
Ελευσίνα, Αττικής 19200 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2105565613