Back to all Post

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική: η Σοφία Αδάμ μιλάει για το ανανεωμένο Φεστιβάλ Αισχύλεια στην Ελευσίνα

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική: η Σοφία Αδάμ μιλάει για το ανανεωμένο Φεστιβάλ Αισχύλεια στην Ελευσίνα

Σοφία Αδάμ: «Δημιουργήσαμε τη Σχολή Στελεχών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Academy Skills».

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορική στις 3/9/2022.
Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη
[email protected]

Τα φώτα είναι στραμμένα στην πόλη της Ελευσίνας, όπου με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές συνεχίζεται το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, αύριο, Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή -σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, στις 5 Σεπτεμβρίου θα τραγουδήσουμε με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, στις 6 Σεπτεμβρίου ο Θερινός Κινηματογράφος προβάλλει την ταινία «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού, ενώ η εμβληματική «Μήδεια» του Ευριπίδη -σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια- παρουσιάζεται στις 7 Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της in situ γλυπτικής εγκατάστασης «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη, στον προαύλειο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022. Ακολουθώντας μια παράδοση ετών, φέτος, το Φεστιβάλ συμπληρώνει48 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας (ΚΕΔΕ) έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως και τη φιλοξενία της εικαστικής εγκατάστασης. Το Φεστιβάλ ήταν η αφορμή να μιλήσουμε με την αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Σοφία Αδάμ.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο τις υποδομές, την ανακαίνιση και τους νέους χώρους για το κοινό;

«Η ευτυχής συγκυρία να αποκτήσει ιδιοκτησία ο Δήμος Ελευσίνας στο Παλαιό Ελαιουργείο, από την πράξη εφαρμογής, συνοδεύεται από παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών. Πρώτον, γιατί εκεί πραγματοποιείται η γιορτή της πόλης, το Φεστιβάλ Αισχύλεια δεύτερον, γιατί η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις της σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και τρίτον, ίσως το κυριότερο, επειδή είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δραστηριότητες. Λέμε, λοιπόν, και σας προσκαλούμε να δείτε το ανανεωμένο κυλικείο όχι μόνο αναφορικά με τον εξωραϊσμό του, αλλά γευστικά και ποιοτικά, τις ανακαινισμένες τουαλέτες, την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ανακοινώσεων και άλλων χρήσεων, τον αρχιτεκτονικό φωτισμό κτηρίων και δεξαμενών, το ολοκαίνουργιο φυλάκιο του πάρκινγκ που διατίθεται δωρεάν για τους θεατές των παραστάσεων, τα ανακαινισμένα καμαρίνια και, τέλος, το πωλητήριο του Φεστιβάλ». 

Σχολή Στελεχών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων μπορείτε να μας συστήσετε αυτή την καινούργια δραστηριότητα της ΚΕΔΕ; Και για ποιο λόγο την ξεκινήσατε;

«Δημιουργήσαμε τη Σχολή αυτή σε συνεργασία με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Academy Skills, μετά από πολλές συζητήσεις και προβληματισμό. Η ιδέα είναι να πιστοποιήσουμε ταξιθέτες – ταξιθέτριες, που θα χρειαστούμε τόσο στη διάρκεια της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης όσο και στη διενέργεια του Φεστιβάλ, αξιοποιώντας εθελοντές του θεσμού που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω ανοικτής πρόσκλησης που απευθύναμε. Εκπαιδεύσαμε 25 περίπου, που βραβεύτηκαν από τον Δήμαρχο κ. Αργύριο Οικονόμου την ημέρα της φετινής έναρξης, στις 28 Αυγούστου. Στην πραγματικότητα, εισαγάγαμε στην αγορά εργασίας μια νέα πιστοποιημένη ειδικότητα εργασίας. Στα σχέδιά μας είναι να επαναλάβουμε το εγχείρημα και τη νέα χρονιά, έτσι ώστε διαρκώς και συνεχόμενα να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, στους επισκέπτες και φίλους των πολιτιστικών δράσεων και της πόλης».

Λίγα λόγια και για το πωλητήριο που διατηρείται στον χώρο του Φεστιβάλ; Έχει αλλάξει μορφή φέτος; Πού θα βρίσκεται και ποιες είναι οι επιλογές αγορών;

«Το πωλητήριο δεν λειτουργούσε για πολλά πολλά χρόνια και, πάντως, ποτέ άλλοτε με τη μορφή που έχει σήμερα. Βρίσκεται στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου, ακριβώς δίπλα του είναι το αναψυκτήριο και σας καλούμε να το επισκεφθείτε γιατί εκεί έχουμε κρυμμένους τοπικούς θησαυρούς, και όχι μόνο, εξαιρετικής ποιότητας. Κέρνος, Ρόδι, Μεσομφάλη φιάλη, Ελευσινιακή Σβούρα, Κάλαθο, Γεωμετρική πρόχους, αγγεία που συναντά κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας και άλλα αντικείμενα διαφορετικών περιόδων φτιαγμένα από πηλό ζωγραφισμένα με Ελευσινιακό χώμα, hand made όλα του φίλου καλλιτέχνη Θανάση Κατσαρά, φρέσκα χειροποίητα σαπούνια, δημιούργημα επίσης τοπικής επιχείρησης της κας Ντίνας Ζερβού, φωτογραφικό άλμπουμ με εικόνες εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ του φωτογράφου Βαγγέλη Γκίνη, το κόσμημα του Φεστιβάλ δημιουργία της κας Κατερίνας Κούκου και πολλά άλλα εμπορικά είδη σχετικά με το Φεστιβάλ Αισχύλεια. Το πωλητήριο λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος, τα είδη μας πωλούνται σε προσιτές τιμές γιατί επιθυμία μας είναι ο επισκέπτης να κρατήσει μαζί του φεύγοντας μια ανάμνηση από την Ελευσίνα και τους ανθρώπους της».

Subscribe Newsletter

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια είναι μέλος του European Festival Association και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ