Φεστιβάλ Αισχύλεια

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια του Δήµου Ελευσίνας συµπληρώνει φέτος το 44ο χρόνο δράσης,  µε τον πολιτισµό να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονοµική αναβάθµιση. Ταυτόχρονα, ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 δίνει στο Φεστιβάλ τη δυνατότητα να κερδίσει µια νέα δυναµική στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο. Αυτή είναι η στιγµή που τα Αισχύλεια πρέπει να αποκτήσουν µια διακριτή και διαχρονική οπτική ταυτότητα: ένα λογότυπο και συνάµα µια οπτική γλώσσα που θα πλαισιώνουν στο εξής την παρουσίαση του Φεστιβάλ, θα ισχυροποιήσουν την ταυτότητά του ως πολιτιστικό προορισµό, θα διευρύνουν την επικοινωνία και θα πολλαπλασιάσουν το κοινό του.

 

Γιώργος Τσουκαλάς
Δήμαρχος Ελευσίνας

Ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Ελλάδας, τα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας,  συμπληρώνουν φέτος 44 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας.

Η Ελευσίνα, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, με το Φεστιβάλ Αισχύλεια να πρεσβεύει 44 χρόνια τις αξίες του πολιτισμού,  υποστηρίζοντας  ότι  ο πολιτισμός  είναι ανάγκη να συνυπάρχει με τον άνθρωπο γιατί αποτελούν κομμάτι της πνευματικής και γενικότερης ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε χρόνια που η Ελευσίνα και οι πολίτες της είχαν μεγαλύτερη ανάγκη τη συνύπαρξη αυτή.

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια είναι ένα φεστιβάλ της χώρας που δίνει ετησίως το παρόν στο χώρο των τεχνών με διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, φιλοξενώντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με υψηλή πολιτιστική αξία σε ύφος αλλά και σε εθνική και διεθνή αναγνώριση, έχει πλέον κερδίσει, τόσο την εμπιστοσύνη του κοινού της Ελευσίνας όσο και των ευρύτερων περιοχών της Αθήνας και της Αττικής.

Τα Αισχύλεια τιμούν, φυσικά, τη μνήμη του Αισχύλου, που καταγόταν από την Ελευσίνα. Ο Αισχύλος, θεμελιωτής της Αισχυλικής δραματουργίας, εφάρμοσε καινοτομίες που αποτελούν πρόδρομο του σύγχρονου θεάτρου και έργα του επηρέασαν ανθρώπους της λογοτεχνίας και της πολιτικής μέχρι τη σημερινή εποχή.
Η επιτροπή διοργάνωσης του θεσμού θεωρεί χρέος της να αναδείξει προς τιμήν του το θέατρο στη σύγχρονη του μορφή με επιλογές πρωτοποριακές. Ως εκ τούτου, στόχος είναι να υπάρχει βήμα έκφρασης του θεάτρου αλλά και βήμα έκφρασης όλων των υπολοίπων τεχνών, της μουσικής, του κινηματογράφου και της εικαστικής δημιουργίας.

Στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου το φεστιβάλ Αισχύλεια επιδρά συμβολικά,  προσδιορίζοντας διαχρονικά μια διαφορετική σχέση μεταξύ του ελαιουργείου και του πολιτισμού. 
Η σημειολογία αυτής της περιοχής είναι τεράστια, αφού γειτνιάζει με τον Αρχαιολογικό Χώρο, επανασυνδέοντας τα ερείπια του βιομηχανικού παρελθόντος με την πολιτιστική χρήση του σήμερα. Το αποτέλεσμα στο χώρο δημιουργεί μια ένταση αλλά και μια διαφορετικότητα, όπως άλλωστε και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ σε σχέση με τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φεστιβάλ. Συνάμα το φεστιβάλ επιδίωξε και συνέβαλε στην πολιτιστική άνθηση του Παλαιού Ελαιουργείου από το 2006, σήμερα από τη συνεργασία του με την Eleusis 2021 κερδίζει εμπειρία για την προοπτική της αξιοποίησης των πολιτιστικών χώρων μετά το έτος της πολιτιστικής.         Η Ελευσίνα του 21ου αιώνα διαρκώς μετασχηματίζεται, κατακτώντας τη φυσιογνωμία που της αξίζει αξιοποιώντας ως δυναμικό εργαλείο γι’ αυτό τον πολιτισμό. Επιδιώκει και διεκδικεί την εξέλιξη, το σεβασμό σε ανθρώπινες και  κοινωνικές αξίες, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, ιδιαίτερα στους νέους, ώστε να διαμορφώσουν  ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα μέσω του πολιτισμού και της συμμετοχής τους στο φεστιβάλ Αισχύλεια και στη διαδρομή της Ελευσίνας προς το 2021.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνεται ο 4ος Ημιμαραθώνιος «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού» που εμπνέεται από τα βήματα των μυστών της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων,  καθώς αυτοί διέσχιζαν την “Ιερά Οδό” , με σκοπό την αφύπνιση της συνείδησής τους μέσα από τις τελετές. 
Ένα από τα μηνύματα που δίνει αυτός ο αγώνας είναι ότι ο αθλητής τρέχει στον αγώνα  όχι μόνον ως ένα σώμα αλλά και ως ένα πνεύμα ελεύθερο, δίνοντας έτσι ένα αποτύπωμα πολιτισμού, ευγένειας και πνευματικής αναζήτησης και υποστηρίζοντας  ότι  ο αθλητισμός  είναι ανάγκη να συνυπάρχει με τον πολιτισμό.

Σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, η τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια αλλά απεναντίας είναι συστατικό στοιχείο στην κοινωνική ζωή, απαραίτητο εφόδιο της ανθρώπινης ισορροπίας καθώς δημιουργεί προοπτικές που συνιστούν αντίσταση σε ισοπεδωτικές λογικές, απαξιωτικές φωνές και στην καταστροφολογία.

Η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας και η Επιτροπή διοργάνωσης φεστιβάλ Αισχύλεια, με το φετινό πρόγραμμα, φιλοδοξούν να προσφέρουν και πάλι πλήθος ποιοτικών εκδηλώσεων που θα απολαύσουν οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες της.

Εκ μέρους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις των Αισχυλείων 2018, τους εργαζόμενους του Δήμου Ελευσίνας και της Δημοτικής Επιχείρησης, που κάθε φορά εργάζονται πέρα από τα εργασιακά τους καθήκοντα, προσφέροντας την ψυχή τους στη διοργάνωση. Κυρίως, ευχαριστώ τα μέλη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ που εργάστηκαν εθελοντικά και με συνέπεια για τη διαμόρφωση του εξαιρετικού προγράμματος που σας καλούμε να παρακολουθήσετε.

 

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας

Γεώργιος Κ. Τσουκαλάς

Κωνσταντίνα Μαρούγκα
Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Το φεστιβάλ Αισχύλεια αποτελεί σταθερό θεσμό πολιτισμού για να εκφράσουν οι δημιουργοί των τεχνών τις καλλιτεχνικές αλλά και πρωτοποριακές δημιουργίες τους. 

44η χρονιά που το φεστιβάλ Αισχύλεια έχει με συνέπεια διαμορφώσει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι σταθερά ποιοτικό, επίκαιρο αλλά και ανανεωμένο. Η επιτυχημένη πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα μέσω συνεργασιών με καλλιτέχνες, πολιτιστικούς φορείς και θεατρικούς οργανισμούς, τοποθετεί υψηλά τους στόχους για το τι θα παρουσιάσει το φεστιβάλ το 2018.

Κάθε χρόνο, φροντίζει να δίνεται η ευκαιρία σε καλλιτέχνες – δημιουργούς, όλων των μορφών τέχνης, καταξιωμένους αλλά και νεότερους,  να παρουσιάζουν τα έργα τους αλλά και να δημιουργήσουν, εμπνεόμενοι από την πόλη της Ελευσίνας.

Το ιδιαίτερο αστικό περιβάλλον της, το ιστορικό παρελθόν, η σύγχρονη βιομηχανική ιστορία που ακολούθησε, συνθέτουν  όλα εκείνα τα στοιχεία και δημιουργούν τα ανθρώπινα βιώματα που μέσω της τέχνης βρίσκουν διέξοδο στο να εκφραστούν από τους καλλιτέχνες και ουσιαστικά να κατέχουν μοναδική παρουσία στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ.

Να ξεχωρίσουμε την έμφαση που έχει δοθεί όλα τα χρόνια στις μοναδικές εικαστικές εγκαταστάσεις, που παράγονται μέσα στο χώρο του Παλαιού ελαιουργείου για το Φεστιβάλ Αισχύλεια και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από τη χρονιά διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας, το εικαστικό έργο αποτελεί μια συνεργασία με την Ελευσίνα 2021.

Μέσα από την τέχνη, η ανακάλυψη νοημάτων και ο αποσυμβολισμός είναι το ζητούμενο και το ταξίδι που καλούμαστε να κάνουμε ο καθένας προσωπικά. Σε κάθε έργο, θεατρικό, εικαστικό ή μουσικό, κρύβεται μέσα μια πολλαπλότητα και ένα εύρος το οποίο θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε, μόνο όταν διευρύνουμε κι εμείς οι ίδιοι το αντιληπτικό μας πεδίο. όταν αντιληφθούμε ότι υπάρχει ένας πολυεπίπεδος κόσμος ερμηνειών, τότε θα είμαστε σε θέση να δεχτούμε πως μπορεί να ισχύουν παραπάνω από μια εκδοχές και οι παραλλαγές των μύθων για παράδειγμα, οι οποίες δεν ακυρώνουν ο ένας τον άλλον, προσδίδουν κάθε φορά, άλλο νόημα, με μεγαλύτερο εύρος, προσεγγίζοντας μια σφαιρική αλήθεια.

Με όλα αυτά στη σκέψη μας, ξεχωρίσαμε αυτή τη χρονιά για να δημιουργήσουμε το νέο συμβολισμό του φεστιβάλ Αισχύλεια.

 

Κάνοντας την επιλογή ενός λογοτύπου το οποίο μετεξελίσσεται σε ένα οπτικό σύστημα, σε μια παλίνδρομη σχέση ανάμεσα στο πρώτο και στο τελευταίο γράμμα της λέξης ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ. Συμβολίζει τη διάδραση ανάμεσα στο Δημιουργό και το Κοινό του, τη σχέση μεταξύ έργου Τέχνης και Θεατή.Αντικατοπτρίζει  τη συνομιλία του φεστιβάλ με το εσωτερικό κοινό της Ελευσίνας αλλά και την ανοιχτή γραμμή της Ελευσίνας με το διεθνές κοινό.Κι εδώ το αφήγημα της Ελευσίνας, ο μύθος, η ιστορία της, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Στα δύο αντίρροπα Α υπάρχει η παλίνδρομη πορεία της Περσεφόνης, εμφανίζεται ο Πάνω και ο Κάτω Κόσμος, η ζωή και ο θάνατος και όλες οι εν τω μεταξύ μεταμορφώσεις, που αποτελούν διαχρονικά πεδία αναζήτησης της τέχνης τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους θεατές της.Από τη συνομιλία των Α δημιουργείται ένα κλείστρο, ένας  περιέκτης που γεμίζει με ιδέες, κίνηση, πρόσωπα, ενέργεια, συναισθήματα, ένα σχήμα που μεταμορφώνεται αλλά και σε καλεί να κοιτάξεις στον πυρήνα του, όπου πάντα βρίσκεται το Φεστιβάλ.

Ξεχωριστή λοιπόν αυτή η χρονιά για τα Αισχύλεια!

Γνωρίζουμε τι προσδοκούμε να κερδίσουμε για  την πόλη μας.

Το φεστιβάλ στήριξε τη νέα εξωστρεφή εποχή της πόλης.

Ο  πολιτισμός στη διαδρομή που έχει ακολουθηθεί  και θα ακολουθήσει η πόλη, σε απόλυτη διάδραση με το φεστιβάλ Αισχύλεια, συμβάλει στο μετασχηματισμό της Ελευσίνας, την εξέλιξη και τη μετάβαση στη νέα εποχή.Ο πολιτισμός στην Ελευσίνα καθιερώθηκε κυρίως γιατί στον πυρήνα του βρίσκεται η σχέση του ανθρώπου με τις τέχνες, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Η Ελευσίνα τιμά τον Αισχύλο με τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Σε όλα τα έργα του συμπυκνώνεται η έννοια του δικαίου, καθώς και η συνείδηση του ποιητή ως μαχόμενου πολίτη. Μοίρα, κοινή στο χρόνο, των πολιτών της ιερής πόλης, που διεκδικούν το δίκαιο και το δικαίωμα στο μετασχηματισμό της και στη μετάβαση στην EUphoria.

 

Το  φεστιβάλ Αισχύλεια με αέναη δύναμη προσφέρει στον πολιτισμό της Ελευσίνας και του ευρύτερου κόσμου.

Η Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Υπεύθυνη  Φεστιβάλ Αισχύλεια

Κωνσταντίνα Μαρούγκα

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΑΣ