Απολογισμός

Τα 42α Αισχύλεια ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι προβολείς της σκηνής χαμήλωσαν σκορπίζοντας χαμόγελα ικανοποίησης στους διοργανωτές και κάνοντας τους υπερήφανους που για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ ήταν ένα από τα σημαντικότερα θερινά φεστιβάλ. Οι προβολείς όμως άναψαν και πάλι πάνω από την πόλη μας με την ανάδειξη της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και η μακρόχρονη πορεία του φεστιβάλ, η συνεχής εξέλιξη του και ο δρόμος που έχει χαράξει συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχία αυτής της διεκδίκησης.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή για τον απολογισμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη 29 Ιουνίου: Meeting the Odyssey στην Ελευσίνα
Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: 1-10 Ιουλίου
Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία: 15-25 Ιουλίου
Κυρίως πρόγραμμα: 12 Αυγούστου -15 Νοεμβρίου 2016
Κινηματογραφικές προβολές: 26 Αυγούστου-19 Σεπτεμβρίου 2016
Μουσικοί κύκλοι: 26 Σεπτεμβρίου-17 Οκτωβρίου 2016

Το πρόγραμμα των φετινών Αισχυλείων περιελάμβανε, 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.

Οι εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, επεκτάθηκαν από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, περιλαμβάνοντας παραστάσεις σωματικού θεάτρου του ευρωπαϊκού προγράμματος Meeting the Odyssey, τις καθιερωμένες πλέον παραστάσεις από το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, την Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία, τις κινηματογραφικές προβολές και βέβαια τις θεατρικές/μουσικές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις του βασικού κορμού του φεστιβάλ.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ απευθύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε ένα ευρύ φάσμα φιλοθεάμονος κοινού, διατηρώντας υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων και δράσεων που παρουσιάστηκαν, ποικιλία ηλικιακών κατηγοριών καθώς και αυξημένη παρουσία του καλλιτεχνικού κόσμου. Κατά γενική ομολογία, η διοργάνωση προσπάθησε και κατόρθωσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και του πιο δύσκολου κοινού. Η ανταπόκριση, στις φετινές εκδηλώσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς όχι μόνο οι μακροχρόνιοι θιασώτες του φεστιβάλ φάνηκαν πιστοί στο καθιερωμένο “θερινό” ραντεβού στο Παλαιό Ελαιουργείο αλλά υπήρξε και πολύ αυξημένη προσέλευση επισκεπτών εκτός των κατοίκων Ελευσίνας-Μαγούλας, κάτι που εύκολα το διαπίστωναν οι τακτικοί θαμώνες του Ελαιουργείου, συναντώντας νέα και διαφορετικά πρόσωπα γύρω τους κάθε βράδυ.

Συγκεκριμένα, και στο πλαίσιο της προσπάθειας αντίληψης του παλμού της εποχής, εντάξαμε στο πρόγραμμα παραστάσεις για το πλέον απαιτητικό θεατρόφιλο κοινό (όπως οι “Επτά επί Θήβας”, “Αντιγόνη”, “Ορέστεια”, “Συρανό”, “Λυσιστράτη”, “Ίων του Πλάτωνα”, “Θουκυδίδης Δραματικός”), χωρίς να παραλείψουμε στο σημείο αυτό, τις παραστάσεις του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος (“Rupture Περσεφόνη, Άλκηστη, Ίων και Κύκλωψ του Ευριπίδη, Medea”) και της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας (Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο, Ο Κρητικός κλπ), που εντάχθηκε φέτος στο ευρύτερο πρόγραμμα των Αισχυλείων. Προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε όλο το ηλικιακό φάσμα: τα μικρά παιδιά (με το παιδικό θεατρικό «Ο κουρέας της Σεβίλλης….»), το νεανικό κοινό (με τις συναυλίες των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Νατάσσα Μποφίλιου) και την Εβδομάδα Κινηματογράφου.

Οι αριθμοί, για άλλη μια φορά, έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ Αισχυλείων. Οι φίλοι του φεστιβάλ δεν φάνηκαν να πτοούνται από την τρέχουσα οικονομική κρίση και το αμείωτο ενδιαφέρον τους αντικατοπτρίζεται στα 13.191 εισιτήρια που πωλήθηκαν, χωρίς να προσμετρούμε τις προσκλήσεις που δόθηκαν σε κάθε παράσταση, τους 612 θεατές-κατόχους κάρτας διαρκείας και τις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο.

Στην αυξημένη αυτή προσέλευση φαίνεται να συνέβαλλε η προσιτή τιμή του εισιτηρίου (από 5 έως 12 ευρώ) καθώς και οι 300 οικονομικές κάρτες που διατέθηκαν (των 120 ευρώ, των 40 ευρώ και των 30 ευρώ) παρέχοντας στους κατόχους τους εξαιρετικά προνόμια όπως 50% έκπτωση . Ενώ αν θέλουμε να δούμε τελικά το σύνολο των επισκεπτών με βάση το σύνολο των εκδηλώσεων ανέρχονται περίπου στους 39.468

Meeting the _ Odyssey

Μετά από την άφιξη του στο λιμάνι της Ελευσίνας στις 3 Ιουνίου, το ιστορικό “Hoppet” περιπλανήθηκε στον Σαρωνικό και στο Αιγαίο (Λέρος, Λέσβος, Λαύριο) και από τις 26 Ιουνίου έφερε μια πολυμελή ομάδα ερμηνευτών και καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη ξανά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021 για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο στο Παλαιό Ελαιουργείο και πολλά δρώμενα, σεμινάρια και workshops.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχυλείων παρουσιάστηκαν δύο παραστάσεις, το “Memories for Life” και το “Sbarchi_un’odissea” στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας καθώς και το Instant performance, ένα συνεργατικό δρώμενο που πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Ευριπίδη Λασκαρίδη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας.

Αττικό Σχολείο

Με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή και μεράκι, ολοκληρώθηκε ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2015 με εργαστήρια-σεμινάρια στο Baumstrasse που ήταν επικεντρωμένα στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη. Εν συνεχεία, το δεκαήμερο 1-10 Ιουλίου, σε συνεργασία μετον Δήμο Ελευσίνας έλαβε χώρα δεκαήμερο θερινό σχολείο για το Αρχαίο Δράμα στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και παράλληλα δρώμενα και δράσεις τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 1000 θεατές. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, οι κάτοικοι και φίλοι της Ελευσίνας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο: την χοροεικαστική παράσταση ”RUPTURE περσεφόνη” με την Αθανασία Κανελλοπούλου, την παράσταση θεάτρου σκιών με τον Άθω Δανέλλη και το θίασό του,
τη διάλεξη-Masterclass “Ο θεατρικός Ευριπίδης: από το χαρτί στη σκηνή” της Τζωρτζίνας Κακουδάκη, τη συναυλία ΡεΖιΤάΛ Σέλφι (20 χρόνια επιτυχίες άλλων) της Μάρθας Φριντζήλα και του Παναγιώτη Τσεβά, καθώς και τις παραστάσεις “ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΟΧΘΗ – ΜΗΔΕΙΑΣ ΥΛΙΚΟ – ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” Heiner Muller, ΑΛΚΗΣΤΗ Ευριπίδη, ΜΙΑ ΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ (in-situ performance), ΙΩΝ Ευριπίδη και ΚΥΚΛΩΨ Ευριπίδη από τους σπουδαστές του Baumstrasse.Ακόμη, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική συναυλία του Μιχάλη Σιγανίδη & the Hus-band.Παράλληλα προγραμματίστηκε ελεύθερη για το κοινό προβολή της ταινίας : MEDEA Lars Von Trier (1988)

Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία 2016

Το τμήμα πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. αξιολογώντας το σημαντικό ρόλο του θεάτρου προβάλει και στηρίζει θεατρικές δημιουργίες νέων καλλιτεχνών που προσεγγίζουν την πραγματικότητα με έναν ξεχωριστό δικό τους τρόπο.

15 ΙΟΥΛΙΟΥ

“Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο” σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου

18 ΙΟΥΛΙΟΥ
«Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι.»
σκηνοθεσία: Σοφία Κορώνη, Αγγελική Παπαθεμελή

20 ΙΟΥΛΙΟΥ & 21 ΙΟΥΛΙΟΥ
“Fort da-(Πώς έμαθα να περιμένω)”
Χοροθέατρο, σε χορογραφία της Λεωνή Ξεροβάσιλα

23 ΙΟΥΛΙΟΥ
“Ο Κρητικός” του Διονύσιου Σολωμού
σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου

25 ΙΟΥΛΙΟΥ
«Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: C.for Circus

Οι συνολικοί θεατές ανήλθαν στους 431.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων των Αισχυλείων 2016 εντυπωσιάζει για ακόμα μία φορά:

Στις 18 Αυγούστου, υπό το φως της πανσελήνου στον Αρχαιολογικό χώρο, απολαύσαμε την σπουδαία Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου με Μαέστρο τον Θεόδωρο Ορφανίδη, σε αγαπημένες μελωδίες ελλήνων συνθετών, όπως Μ. Χατζηδάκη, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Μαρκόπουλο κ.α. Οι θεατές ταξίδεψαν μαζί της σιγοτραγουδώντας τα μεγαλύτερα τραγούδια της Ελλάδας, Η είσοδος στο κοινό ήταν ελεύθερη και η προσέλευση σημαντικά μεγάλη, παρά την χρονική περίοδο ακμής της καλοκαιρινής περιόδου (περίπου 2500 θεατές).

Στις 24 Αυγούστου την μουσική σκυτάλη πήρε ο Σωκράτης Μάλαμας με την συναυλία του “Πώς λαβώνεται ο χρόνος…”, μαζί του η Λαμπρινή Καρακώστα. Ο Σωκράτης με τους φίλους του, κορυφαίους μουσικούς, σε μία συναυλία που ξεσήκωσε το κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε από την πρώτη κιόλας νότα, τραγουδώντας όλα τα τραγούδια με το ίδιο πάθος από την αρχή ως το τέλος. Μια δυναμική, ζωντανή βραδιά που θα θυμούνται για καιρό οι θεατές. Οι συνολικά 2620 θεατές αποτελούν απλώς τυπική επιβεβαίωση της τεράστιας προσέλευσης του κοινού.

Την 1 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ «μετακόμισε» στην Μαγούλα για μια βραδιά γεμάτη μουσική με τον Μπάμπη Στόκα που μέσα από τη μοναδική του ικανότητα να κινείται με άνεση και αγάπη τόσο σε ηλεκτρικές μπαλάντες όσο και σε αυθεντικά λαϊκά ακούσματα, κάνει μια αναδρομή στα τραγούδια που τον χαρακτήρισαν. Από κομμάτια των Πυξ Λαξ σε τραγούδια της προσωπικής του πορείας αλλά και σε απρόβλεπτες διασκευές, με κυρίαρχο το λαϊκό στοιχείο. Η είσοδος στο κοινό ήταν ελεύθερη. Με τους 500 θεατές να απολαμβάνουν μια υπέροχη μουσική βραδιά.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι μουσικοί του συνοδοιπόροι συνεχίζουν το ταξίδι που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια. Με αποσκευή μια «Μικρή βαλίτσα», γεμάτη από παλιά και νέα τραγούδια, καθώς και διασκευές, ο Αλκίνοος και η παρέα του έδωσαν δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταφέροντας αισθήματα, γεγονότα, ήχους και λέξεις. Μέσα από την ιδιαιτερότητα ενός σχήματος αποτελούμενου αποκλειστικά από έγχορδα, αλλά και μέσα από την εφευρετικότατων ξεχωριστών σολιστών που απαρτίζουν την ομάδα, τα τραγούδια αντιμετωπίζονται συνεχώς με νέους τρόπους, σαν πρόσωπα κοιταγμένα από διαφορετικές γωνίες, με τον Γιώργο Καλούδη στο τσέλο και τη λύρα, τον Μανόλη Πάππο στο μπουζούκι , τον Φώτη Σιώτα στο βιολί και τη βιόλα και τέλος τον Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο. Αυτή η δυναμική, ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία παρουσιάζεται στο σημερινό της στάδιο, μέσα από τις καλοκαιρινές αυτές εμφανίσεις. Το σύνολο των θεατών ήταν 2547.

Στις 16 Σεπτεμβρίου με ο Σταμάτης Κραουνάκης μας τραγουδά «Όλοι ένα φίλα με» το ζήσαμε και το χειροκροτήσαμε όλοι το κοινό , οι φίλοι, οι δημοσιογράφοι, τα social media, πολιτικοί, γίναμε Όλοι Ένα. Η δυναμική συμμετοχή και το ταλέντο των πέντε νέων καλλιτεχνών Χρήστου Γεροντίδη, Σάκη Καραθανάση, Κώστα Μπουγιώτη, Γιώργου Στιβανάκη, Χάρη Φλέουρα, του μαέστρου μας Άρη Βλάχου και των εξαιρετικών μουσικών μας Βάϊου Πράπα και Γιώργου Ταμιωλάκη, οι φωτισμοί του Κώστα Μπλουγουρά Τρεις γενιές τραγούδια. Κοινή πορεία με τα αισθήματα και τα όνειρα των ζευγαριών, των μοναχικών, των ερωτευμένων. Το σύνολο των θεατών ήταν 1457.

Στις 21 Σεπτεμβρίου φιλοξενήσαμε τη «ΒΑΒΕΛ», η Νατάσα Μποφίλιου μαζί με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο σύστησαν τα νέα τραγούδια του ομώνυμου δίσκου στους χιλιάδες θαυμαστές τους και παρουσίασαν όλες τις μεγάλες επιτυχίες της πορείας τους καθώς και σοφά επιλεγμένες διασκευές σπουδαίων τραγουδιών, δημιουργώντας συνειρμικά μικρές θεματικές ενότητες, σε ένα πρόγραμμα που έκλεψε καθολικά τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών. Μια ακόμα sold out συναυλία με το σύνολο των θεατών να είναι 2296.

Στις 2 Οκτωβρίου απολαύσαμε τη πολυβραβευμένη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας. Ιδρύθηκε το 1964 με την πρωτοβουλία φιλόμουσων υπαλλήλων και υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Θρασύβουλου Κάββουρα. Από το 1993 την διεύθυνση ανέλαβε ο Μαέστρος Σταύρος Μπερής. Η είσοδος στο κοινό ήταν ελεύθερη.

Μουσικοί Κύκλοι

Φέτος για πρώτη χρονιά ανοίξαμε έναν νέο κύκλο μουσικών εκδηλώσεων θέλοντας να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία διαφορετικών ειδών μουσικής με το κοινό του φεστιβάλ μας, τους Μουσικούς Κύκλους.

Έτσι δημιουργήσαμε 3 θεματικούς κύκλους μουσικής με τον Πρώτο Κύκλο να παρουσιάζει νέους σε ηλικία καλλιτέχνες που έχουν ήδη κάνει βήματα στο καλλιτεχνικό στερέωμα με σκοπό να μας παρουσιάσουν τις νέες τους δουλειές.

26/9 Η Μαρία Παπαγεωργίου, το κορίτσι με την κόκκινη κιθάρα και τις εξαιρετικές ερμηνείες με οδηγό την προσωπική της δισκογραφία και τις ιδιαίτερες διασκευές, η νεαρή τραγουδοποιός που καταφέρνει στις παραστάσεις της να παντρέψει φαινομενικά αταίριαστα ακούσματα και καλλιτέχνες κερδίζοντας την αποδοχή του κοινού,μας ταξίδεψε παρέα με τους συνεργάτες της σε όλα τα μήκη και τα πλάτης της ελληνικής –και όχι μόνο- μουσικής σκηνής.Τραγούδια του Λοΐζου, του Θεοδωράκη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη, μπλέκονται με τα παραδοσιακά της Καρπάθου και της Θράκης, καταλήγοντας στα ανατρεπτικά encore της, εκεί που η Βιτάλη, ο Περίδης κι ο Ανδρέου συναντούν τους Portishead και τον Leonard Cohen.

27/9 Οι Mottet μια μπάντα 3 μουσικών που διασκευάζουν γνωστά τραγούδια προσεγγίζοντας έναν ήχο κοντά σε classical και acoustic style. Δημιουργήθηκαν το Φθινόπωρο του 2015 και οι από διαφορετικές καλλιτεχνικές καταβολές μουσικοί που την απαρτίζουν είναι οι Δημήτρης Κουζής (βιολί), Σωτήρης Καστάνης (ακουστική κιθάρα) και Γιώργος Μπαμπάνης (ακορντεόν).
Στο ξεκίνημα τους οι Mottet συναντούν την ταλαντούχα μουσικό και τραγουδίστρια Κρυσταλλία Ρήγα. Έχοντας περάσει από διάφορα μουσικά είδη, η καλλιτεχνική της ενηλικίωση την βρίσκει να τραγουδά δίπλα στους Mottet.
Η γκάμα των διασκευών τους ξεκινάει από Lana del Rey, Kovacs, Adele και καταλήγει σε Vivaldi και Piazzolla, έχοντας περάσει πρώτα από τη Γαλλία του Yann Tiersen, την Κούβα των Orishas και έχοντας φλερτάρει με τη gypsy παράδοση των Βαλκανίων και της Ιβηρικής.

28/9 Ο Πέτρος Μάλαμας με τον Νίκο Παπαϊωάννου και τον Θάνο Καζαντζή παρουσιάσανε με τύμπανα, κιθάρα και βιολονσέλο ακουστικά τραγούδια και τραγωδίες ανήκουστες όπως η Καναδέζα* όπως και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες· μαζύ τους η Σταυρούλα Παυλίκου με τη φωνή και τα παιχνίδια της.*Καναδέζα είναι ένας κύκλος τραγουδιών που συνελήφθη στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας το 2013· ο τίτλος παραπέμπει στο όχημα του στρατού μα εννοεί έναν άνθρωπο· αποτελείται από εννέα άσματα, μία ορχηστρική μινιατούρα και μία γονική παροχή·

29/9 Οι Minor Project ήταν μια παρέα από την Πάτρα, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο και μουσικοί στην υπόλοιπη ζωή τους. Το τραγούδι τους “In Colors” έγινε ένα από τα αγαπημένα αγγλόφωνα tracks της πενταετίας και έμεινε για μεγάλο διάστημα στο top 3 του Shazam και του itunesGR φτάνοντας μέχρι και την πρώτη θέση.

Τα ραδιόφωνα τους αγάπησαν, ενώ οι εμφανίσεις τους στο Gazarte ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να τους γνωρίσει καλύτερα το συναυλιακό κοινό της πρωτεύσουσας. Παράλληλα, το συγκρότημα καταπιάστηκε με διάφορους τρόπους με την ελληνική μουσική. Διασκευάζει Απόστολο Καλδάρα και “Της αμαρτίας το στρατί”, αλλά και κλασικά τραγούδια όπως η “Οδός Ονείρων” του Μάνου Χατζιδάκι και το “Τόσα Καλοκαίρια” του Μίμη Πλέσσα, τα οποία φαίνεται να αγαπήθηκαν και να συνδέθηκαν με τον ήχο των Minor project.

Ακολούθησε ο κύκλος Διαδρομή στο Κλασικό μέσω του οποίου μυηθήκαμε στους δρόμους της κλασσικής μουσικής. Αξίζει να σημειωθεί πως στον εν λόγω κύκλο η είσοδος για τους μαθητές και τους συνοδούς τους ήταν δωρεάν.

7/10 «ΛύρΑυλος» “Τρεις χιλιετίες ελληνικής μουσικής” Μια μουσικοθεατρική παράσταση που καταλύει τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες με τρόπο καθηλωτικό.Ένα ταξίδι στα βάθη του χρόνου, στα βάθη της ψυχής.

30 αρχαιοελληνικά όργανα επί σκηνής.

8/10 Η χορωδία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «ΜΑΡΣΥΑΣ» αποτελεί μετεξέλιξη της Χορωδίας του Δήμου Μεταμόρφωσης, που ιδρύθηκε το 1985. Από το 1990 λειτουργεί ανεξάρτητα από το δήμο, στο δικό της χώρο και είναι αυτοδιαχειριζόμενη. Τα μέλη της είναι νεαρά σε ηλικία, με πλήρη μουσική κατάρτιση, τόσο στο χώρο της φωνητικής μουσικής, όσο και στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από την εποχή της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών. Η χορωδία συνεργάζεται από το 2002 με την ορχήστρα του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Μουσικής Ανάπτυξης σε παραγωγές μνημειωδών έργων τόσο της παγκόσμιας, όσο και της λόγιας Εθνικής μας παράδοσης. Τέλος, το σύνολο είναι μέλος της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών. Την χορωδία διευθύνει από την ίδρυσή της ο μαέστρος, συνθέτης και θεωρητικός Νίκος Καριώτης.

9/10 RED VELVET… …Εγχόρδων παλμοί στων ερώτων τα βήματα…ένα μουσικό ταξίδι που ένωσε αρμονικά την αισθαντική φωνή της Τζίνας Φωτεινοπούλου με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του κουαρτέτου εγχόρδων Quadro Armonico, σε ένα πρόγραμμα που φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή του μαέστρου Κωνσταντίνου Δημηνάκη.Ακούγονται έργα που περνούν από τους γεμάτο πάθος ουγγρικούς χορούς του Brahms και τα βιεννέζικα βαλς του Lehàr ως τις μεθυστικές μελωδίες αγαπημένων τραγουδιών της Piaf, Sous le ciel de Paris και της Pontes, Cançao do mar και αργεντίνικα Tangos του Piazzolla. Τζίνα Φωτεινοπούλου Soprano, Γιάννης Γεωργιάδης α΄ βιολί, Νίκος Πυλαρινός β΄ βιολί , Γιώργος Γαϊτάνος βιόλα, Aστέριος Πούφτης βιολοντσέλο, Κωνσταντίνος Δημηνάκης στις ενορχηστρώσεις

10/10 Τετράδιον τραγουδιών ΧΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕΜΒΑΖΩ / ΤΑ ΠΑΡΟΙΝΙΑ.Συλλογή με συμποτικά τραγούδια που κατεγράφησαν στα πλαίσια της συνεργασίας του συνόλου μουσικής Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω με τον Μάνο Χατζιδάκι Ερμήνευσε η Θεοδώρα Μπάκα, Barbara Sauter βιολί, τραγούδι, φλογέρα
Θόδωρος Κοτεπάνος σπινέτο Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος κιθάρα Μιχάλης Σουλάκης κόντρα μπάσο. …Πήραν και τραγούδησαν ένα ποτόν αλεξίλυπον, όπως το κρασί
γιατί ήθελαν να μας πουν πως στις καλύτερες μας στιγμές το λογικό μας σταματάει…

Τέλος ο κύκλος The Jazz Fuzz ολοκλήρωσε την σειρά με επιλογές σχημάτων επηρεασμένες από τη διαχρονική και αγαπημένη jazz Μουσική.

13/10 TAKIS FARAZIS TRIO Ν o c t u r n e s Τάκης Φαραζής-πιάνο, Πέτρος Βαρθακούρης-κοντραμπάσο, Θάνος Μιχαηλίδης-ντραμς . Το τρίο παρουσίασε συνθέσεις του Τάκη Φαραζή καθώς και διασκευές γνωστών θεμάτων από διάφορα είδη μουσικής με αναφορές στην κλασσική μουσική και την ευρωπαϊκή τζαζ μέσα από μία φρέσκια αυτοσχεδιαστική ματιά. Οι τρεις μουσικοί συνομιλούν ισορροπώντας ανάμεσα στη δυναμική του ρυθμού και μία έντονα λυρική διάθεση επαναπροσδιορίζοντας με τον δικό τους τρόπο την κλασσική φόρμα του jazz trio.

14/10 “Aggeliki Toubanaki & the Buzz Bastardz”πολυσυλλεκτικά και αυθεντικά….

Η πολυσχιδής vocalist και ιδιοσυγκρασιακή performer Αγγελική Τουμπανάκη παρουσιάσε το πολυμορφικό project “Toubanaki & the Buzz Bastardz”. Μαζί με τους δεξιοτέχνες και εκλεκτούς συνεργάτες της να κινούνται με ευελιξία και γνώση ανάμεσα στην παράδοση και σε σύγχρονες φόρμες, αποτελώντας από την δημιουργία τους, το 2008, μια από τις “πιο ξεχωριστές μουσικές προτάσεις της world jazz σκηνής στην Ελλάδα και “στη σκηνή ένα εκρηκτικό σύνολο μουσικών”!
Bαλκανικοί ξέφρενοι ρυθμοί, δρόμοι ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου, αναμειγνύονται με jazz αρμονία, crossover αυτοσχεδιασμούς, βοκαλισμούς, δημιουργώντας συναισθήματα, ατμόσφαιρες και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς…Εφτά μουσικοί επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα με μουσικές πέρα από σύνορα και νόρμες , με μουσικές που δονούν βαθειά τη ψυχή… Αγγελική Τουμπανάκη τραγούδι, Βασίλης Κετεντζόγλου ηλεκτρική κιθάρα – συνθέσεις, Παντελής Στόικος τρομπέτα – καβάλ ,Γιάννης Παπαναστασίου άλτο-σοπράνο σαξόφωνο ,Παρασκευάς Κίτσος ηλεκτρικό μπάσο Γιάννης Παπαγιαννούλης σετ κρουστών ,Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα

15/10 Η Katerine Duska, μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής! H χροιά της μας ταξίδεψε στις «μαύρες» φωνές περασμένων δεκαετιών… Μέσα από τους στίχους και τη μουσική της, αποκαλύπτει το μουσικό της υπόβαθρο με αφοπλιστικό τρόπο ακολουθώντας Indie-Pop, Neo-Soul και SoulfulPop μονοπάτια παρασύροντάς μας ταυτόχρονα με τη μαγευτική σκηνική της παρουσία. ‘Ηταν ένα live με πολυσυλλεκτικό ήχο που αντλούσε τα συστατικά του από διαφορετικούς μουσικούς χώρους όπως pop, indie-electropop, soul και r&b μεταξύ άλλων, αποκαλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα που φανερώνει τις διαφορετικές επιρροές της με κοινό παρονομαστή το ‘soulful’ στοιχείο της φωνής της Katerine που έρχεται για να τα συνυφάνει όλα μεταξύ τους.
Συμμετείχαν οι μουσικοί:Δημήτρης Στασινός-κιθάρες, Γιώργος Μπουλντής– μπάσο
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος-πλήκτρα,Κώστας Στεργίου- τύμπανα,Μυρτώ Παγκάλου-φωνητικά

16/10 Wish you could stay… quartet live ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ feat DAVID LYNCH-ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΔΑΡΑΣ

H καινούργια αυτή δουλεια wish you could stay…ακολουθεί μετά από το πρώτο album του Χρήστου Ανεστοπουλου “Swinging Over The Surfaces“

Το style είναι Fusion Jazz, με πολλούς επηρεασμούς από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική ethnic. Έντονο είναι το rock στοιχείο, αλλά και η κλασική-μοντέρνα μουσική, και φυσικά ο αυτοσχεδιασμός.Η συνεργασία με τον DAVID LYNCH έχει δώσει πολλά ενδιαφέροντα καινούργια χαρακτηριστικά ,όπως τα σόλο στο ομώνυμο κομμάτι του album ,wish you could stay, τα solo και τα θέματα από το once upon a time, όπου εκεί το ελληνικό στοιχείο είναι χαρακτηριστικό. Μια δουλεία όπου παντρεύεται η jazz με το ethnic την κλασική μουσικη ,την rock και την electronic.

Ο αυτοσχεδιασμός δημιουργεί μια συνεχόμενη ροή ενέργειας και διάλογους, με όλους τους μουσικούς να είναι ενεργοί. Στην συναυλία παρουσιάστηκε όλο το album wish you could stay… αλλά και καινούργια κομμάτια που παίχτηκαν για πρώτη φορά live.

17/10 Η ιδέα να ξεκινήσουν το AVLOS (average length of stay) με τον Μανώλη Παπαδάκη ήταν απλή: «θέλαμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε. Επιδιώξαμε απλά να δημιουργήσουμε ήχους, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν το αποτέλεσμα είναι ωραίο ή αν αυτό που κάνουμε μαζί του λέγεται μουσική. Θέλαμε να επιτύχουμε την απόλυτη εκφραστική ελευθερία. Με μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση είδαμε ότι στο πλαίσιο αυτό, η επιθυμία μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Για όση ώρα η Μούσα μάς χαρίζεται απλόχερα, εμείς δεν σκεφτόμαστε, απλά παράγουμε ήχους εκστατικά, όπως μπορούμε και όσο μπορούμε. Το AVLOS είναι ένα project σε απόλυτα πειραματικό ύφος. Κυριολεκτικά είναι η αλληλεπίδραση των ήχων δύο τελείως διαφορετικών οργάνων, δύο τελείως διαφορετικών κόσμων -και όχι μόνο. Μεταφορικά είναι η απόλυτα σαφής επιθυμία να είμαστε ελεύθεροι, έξω από πλαίσια, έξω από σκέψεις και νόρμες. Η κοινωνία του σήμερα, ενώ φαινομενικά είναι δημοκρατική και ελεύθερη, στην πραγματικότητα έχει πολύ σαφή εκφραστικά όρια. Αυτό μας δεσμεύει και η δική μας απόδραση βρίσκεται στο πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει με τον Ηλία Πανταζη στο μπάσο και το Μανολη Παπαδακη στη λύρα, αυτό που εμείς ονομάσαμε AVLOS. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μετρά η αισθητική, αλλά η έκφραση. Δεν λογαριάζεται η μουσική ως μελωδία, αλλά ως σύμπραξη ήχων. Δεν αναφερόμαστε στον αυτοσχεδιασμό ως έναν τρόπο ανάπτυξης των ήχων που παράγονται, αλλά ως ένα εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των δύο βασικών οργάνων και εν κατακλείδι ως συνύπαρξη δύο ανθρώπων σε έναν από τους ιερότερους όσο και ουτοπικούς μας τόπους: αυτόν της Τέχνης». Η είσοδος σε αυτή τη συναυλία ήταν ελεύθερη στα πλαίσια της πολυετούς συνεργασίας μας με τον Μανώλη Παπαδάκη με συναυλίες χορηγία προς το φεστιβάλ μας.

18/10 Έκλεισαν οι μουσικοί κύκλοι με μια βραδιά που απολαύσαμε τον Στέλλιο Φρειδερίκο και τον Δημήτρη Ζαφειρέλλη σε ένα ιδιαίτερο ντουέτο και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι ΩΡΙΩΝΕΣ, οι οποίοι μας παρουσίασαν την νέα ανερχόμενη φωνή της Ελληνικής ποπ & ροκ μουσικής , την Τζίνα Αβραμίδου και τις νέες τους συνθέσεις που ήδη κυκλοφορούν από τον Γενάρη του 2012 σε cd με τίτλο ‘ΔΕΣΜΩΤΗΣ’ . Πέρα από τα δικά τους τραγούδια, το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει και αρκετές γνωστές Ελληνικές επιτυχίες από ΜΠΛΕ , ΠΥΞ ΛΑΞ , ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ κλπ, καθώς και γνωστές ξένες επιτυχίες μεγάλων ονομάτων της διεθνούς Ροκ σκηνής, όπως ROLLING STONES, SCORPIONS, BLACK SABBATH, ERIC CLAPTON, κ.α., αλλά και νεωτέρων αστέρων (DUFFY, PORTISHEAD, HOOVERPHONIC, KUBB κ.α.)

Ο αριθμός των θεατών στους μουσικούς κύκλους ήταν περίπου 1089

ΘΕΑΤΡΟ

Ιδιαίτερα ικανοποίησε το πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα των Αισχυλείων, όπως μαρτυρά η προσέλευση των θεατών.

Στις 12 Αυγούστου την αυλαία των θεατρικών παραστάσεων άνοιξαν ο «Θουκυδίδης Δραματικός» μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση επεισοδίων της Θουκυδίδειας συγγραφής, η οποία ανέδειξε την διαχρονική και οικουμενική ουσία της “Τραγωδίας του Πολέμου”, σε κείμενο-δραματουργία του Γιάννη Λιγνάδη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη και του Γιάννη Παναγόπουλου. Η παράσταση ήταν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος “Thucydides Dramaticus: The Theater of War” που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC). Πρόκειται για αγγλόφωνο και ελληνόφωνο πρόγραμμα υποτροφιών, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη με το σύνολο των θεατών να ανέρχεται στους 400.

Στις 28 Αυγούστου παρακολουθήσαμε μια φαντασμαγορική, γοητευτική παράσταση από την περίφημη Hangzhou Yue Opera Theatre «The honest advice unpleasant for the ear». Για 3η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ φιλοξενεί θεατρική παράσταση με θίασο από την Κίνα δημιουργώντας πλέον θεσμό ανταλλαγής πολιτισμού με την χώρα της ανατολής. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο θεατρικό έργο “Βασιλιάς Ληρ” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με ελληνικούς υπέρτιτλους και τη σκηνοθεσία υπογράφε ο Ζhan Min. Το σύνολο των θεατών που παρακολούθησαν την παράσταση ήταν 836.

Στις 29 Αυγούστου απολαύσαμε την «Ασπίς και το Συμπόσιο» των Μενάνρου και Λουκιανού ,μια παραγωγή που έχει μεριμνήσει έτσι ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν άνθρωποι ΑΜΕΑ, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα για κωφούς και ακουστική περιγραφή για τυφλούς, καθώς και υποτιτλισμός. σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και Γιώργου Παπαθεοδώρου. Την απόδοση του έργου στα νέα ελληνικά έκαναν ο Χριστόφορος Χριστοφής (Μένανδρος) και ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος (Λουκιανός), ενώ τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Πιατάς, ο Τάσος Παλατζίδης και ο Γιάννης Σαμσιάρης μαζί με έναν πολυπληθή θίασο. Με το μήνυμα της παράστασης να είναι «Ο πολιτισμός ανήκει σε όλους και έχουν δικαίωμα σε αυτόν όλοι οι συμπολίτες μας». Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Έτσι το εισιτήριο γενικής εισόδου κόστιζε μόνο 5€, ενώ τα έσοδα της παράστασης θα διατέθηκαν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Εννοείται πως η είσοδος σε όλα τα ΑΜΕΑ ήταν δωρεάν.

Στις 31 Σεπτεμβρίου παρακολουθήσαμε την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του γνωστόυ Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου ερμήνευσε συγκλονιστικά τον ρόλο του Ετεοκλή και απολαύσαμε μια εμφάνιση-έκπληξη της Νάντιας Κοντογεώργη στον ρόλο της Αντιγόνης. Την παράσταση παρακολούθησαν 2136 θεατές.

Στις 2 Σεπτεμβρίου παρακολουθήσαμε την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή. Η πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού ο οποίοςεπέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Η παράσταση θπαρουσιάστηκε σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Με τους :Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης, Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Χαρίσης. Η παράσταση ήταν χορηγία από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και οι προσκλήσεις απαρίθμησαν περίπου 2200.

Στις 5 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε η «Ορέστεια» του Αισχύλου με μια σφιχτή ομάδα 12 εκλεκτών ηθοποιών να μοιράζεται όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου ΟΡΕΣΤΕΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του Χορού, και στα τρία έργα. Με τα ελάχιστα δυνατά σκηνικά μέσα αλλά με όλες τις δυναμικές της ατομικής, οικογενειακής, πολιτικής και κοινωνικής βίας, αφηγούνται τον κύκλο αίματος μιας οικογένειας ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί. Όμως η αναγέννηση που βασίζεται σε πολιτικοκοινωνικά οράματα χωρίς την γονιμοποιητική ευλογία της οικογενειακής αγάπης δεν φέρνει απαραίτητα την λύτρωση με εξαιρετική ερμηνία των ηθοποιών: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου,Ιερώνυμος Καλετσάνος ,Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης ,Σύρμω Κεκέ, Χριστίνα Μαξούρη ,Πολύδωρος Βογιατζής σε μετάφραση του Δημήτρης Δημητριάδης καθώς την πολύ ιδιαίτερη διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Χουβαρδάς . Την παράσταση παρακολούθησαν 1777 θεατές.

Στις 8 Σεπτεμβρίου οι μικροί αλλά και μεγάλοι φίλοι μας χειροκρότησαν την εξαιρετική παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Το έργο διασκευασμένο με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, κράτησε τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετέτρεψε τις άριες και τα φωνητικά σύνολα, σε τραγούδια, δημιουργώντας μια όμορφη μουσική θεατρική εικόνα. Όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια -με άρωμα εποχής-, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Η είσοδος ήταν ελεύθερη (περίπου 2.500 θεατές).

Στις 9 Σεπτεμβρίου απολαύσαμε την ηρωική κωμωδία του Εντμόν Ροστάν «Συρανό», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο και την Δήμητρα Ματσούκα στον ρόλο της Ρωξάνης. Ο Συρανό γίνεται υπό τη σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Κακλέα ένα σκηνικό θέαμα με 40 χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν έρωτες και πάθη, σκαρώνουν ποιήματα και αστεία, τραγουδούν και πολεμούν μεταφέροντας μας από τις αίθουσες θεάτρου και τις μυρωμένες αυλές σπιτιών ως τα μοναστήρια καπουτσίνων και τα αιματοβαμμένα πεδία μαχών. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενσάρκωσε τον εκκεντρικό ήρωα με τη διάσημη μύτη και την πολυσχιδή προσωπικότητα, έναν ξεχωριστό, πολυτάλαντο άνθρωπο, τρυφερό, αστείο, ποιητή και δεινό ξιφομάχο και κατ’ εξοχήν τραγικό πρόσωπο, που θα παραδεχτεί τον μεγάλο του έρωτα για την εξαδέλφη του Ρωξάνη μόνο λίγο προτού ξεψυχήσει. Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα έδωσε τη δική της νότα μέσα από τις μελωδίες που έχει συνθέσει αποκλειστικά για την παράσταση, ενισχύοντας τον ηρωισμό και το χιούμορ που χαρακτηρίζει το έργο. Οι 2237 θεατές καταχειροκρότησαν τους συντελεστές.

Στις 12 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό ο οποίος συνάντησε για πρώτη φορά με το μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη με το κοινό, 2073 θεατές, να είναι ενθουσιασμένο από την εξαιρετική παράσταση που παρακολούθησαν.

Στις 15 Σεπτεμβρίου η εξαιρετική Νάνα Παπαδάκη μας παρουσίασε τον «ΙΩΝ του Πλάτωνα- Ένα μικρό συμπόσιο» ως σκηνικό σχεδίασμα για το Φεστιβάλ Αισχύλεια-στον υπαίθριο χώρο πίσω απ’ το θέατρο– με συνοδεία μουσικών επί σκηνής. Με το φως του ήλιου, έως λίγο μετά τη δύση, το κοινό θα παρακολουθήσει τον διάλογο συμμετέχοντας σε ένα μικρό συμπόσιο με κρασί και μουσική. Είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε τους Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος, Nάνα Παπαδάκη, Αδαμαντία Βλάμη, Φωτεινή Καπελλάκη, Μαρία Καστάνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου σε εξαιρετικές ερμηνίες. Οι θεατές – συμμετέχοντες στο συμπόσιο ήταν 246.

Στις 18 Σεπτεμβρίου το θεατρικό πρόγραμμα έκλεισε όπως κάθε χρόνο με την παράσταση της θεατρικής σκηνής του Δήμου Ελευσίνας «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου. Η πλέον μαχητική – πολιτική σάτιρα του μέγιστου κωμωδιογράφου. Στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών, την αλαζονεία τους, τη φαυλότητα, τους σφετεριστές της εξουσίας, το λαΐκισμό, τη ρουσφετολογία, τα κομματικά συμφέροντα, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά και την ευθύνη του λαού για τις πολιτικές επιλογές τουΗ σκηνοθεσία κι η δραματουργική επεξεργασία είναι του Δημήτρη Θεοδώρου, η μουσική του Δημήτρη Ανδρώνη, ο σκηνικός διάκοσμος της Χριστίνας Χατζηνεοφύτου, οι χορογραφίες της Μαριάννας Σαμάτιαλη και του Θωμά Κολοβού, τα κοστούμια του Βεστιάριου, οι φωτογραφίες της Βούλας Ανδρώνη. Ενώ οι ρόλοι ερμηνεύτηκαν από τους: Ηλίας Νάκος, Σταύρος Χανάς, Γιάννος Γαβαλάς, Γιώργος Πεντέλας, Τασία Μπρέμπου, Βάσω Παπασπύρου, Ελένη Πέππα, Δέσποινα Ζουμή, Χαρά Παγώνη, Κατερίνα Μπέτα και Ελένη Μούτσα. Η είσοδος στο κοινό ήταν ελεύθερη.(περίπου 400 θεατές).

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 26|08
«Νοτιάς» του Τάσου Μπούλμπερη
Μια αισιόδοξη νεανική κωμωδία με ήρωα έναν χαρισματικό νέο που μεγαλώνει με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60 μέχρι και τις αρχές του ’80, με εφόδια την ιστορία και τους μύθους της χώρας είναι ο «Νοτιάς».

Σάββατο 27|08
«Exotica, Erotica, etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η ναυτική παράδοση της χώρας μου υπήρξε μια πηγή έμπνευσης για μένα. Ως Ελληνίδα ήταν η θάλασσα αυτό που πάντα θεωρούσα ως εικόνα της πατρίδας μου, δημιουργώντας μια σειρά από θεματικές που πάντα συνδέονταν στενά με την ιδέα της περιπλάνησης και της επιθυμίας. Εν τούτοις δεν κατάγομαι από οικογένεια ναυτικών. Είναι η συνθήκη μου ως εικαστικού καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται εκτός της Ελλάδας η οποία με ωθεί σε έναν συνεχή διάλογο με τον τόπο καταγωγής μου. Έτσι το 2006 αποφάσισα να ξεκινήσω μια καλλιτεχνική και ανθρωπολογική δουλειά με επίκεντρο την ζωή, τα ταξίδια και τους έρωτες των ναυτικών της Μεσογείου στις θάλασσες και τα λιμάνια του κόσμου…

Τρίτη 06|09
«Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου

Στο εγγύς μέλλον και σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, όσοι χωρίζουν και μένουν μόνοι, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί, είναι υποχρεωμένοι να βρουν ένα σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους και αφήνονται ελεύθεροι στο Δάσος. Ένας απεγνωσμένος Άντρας δραπετεύει από το Ξενοδοχείο, βρίσκεται στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί, και ερωτεύεται, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Κυριακή 11|09
«Interruption» του Γιώργου Ζώη

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

Τρίτη 13|09
«Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται έναν χειμώνα σ’ ένα απομονωμένο νησί όπου κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.

Δευτέρα 21|09
«Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη

Ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στην κινηματογραφική οθόνη με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ουζερί Τσιτσάνης», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Με επίκεντρο έναν απαγορευμένο έρωτα και φόντο την υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη, ο έμπειρος σκηνοθέτης ξετυλίγει μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης με την μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη να υπογραμμίζει την εξέλιξη. Το «Ουζερί Τσιτσάνης» είναι ένα ταξίδι στην ιστορία με προορισμό έναν μεγάλο έρωτα και αφετηρία τις δημιουργίες του Βασίλη Τσιτσάνη υπό τα νέα ηχητικά σχήματα του Θέμη Καραμουρατίδη, που ντύνει την ταινία με καινούριες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών, αλλά και με νέα πρωτότυπα μουσικά ακούσματα.

Ο αριθμός των εισιτηρίων ανήλθε στα 280

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για προβολή και αξιοποίηση των ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων της Ελευσίνας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων-εγκαταστάσεων, φέτος φιλοξενήσαμε από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου την εικαστικό Ελένη Πανουκλιά με το έργο «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία» σε επιμέλεια της Καλλιόπης Μηνιουδάκη, Ph. D.

Η site specific παρέμβαση Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία στο Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας ήταν το νέο έργο μεγάλης κλίμακας της Ελένης Πανουκλιά. Όπως και σε προηγούμενες εγκαταστάσεις της, η Πανουκλιά πραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο με κοινό χαρακτηριστικό των έργων τις δυσδιάκριτες δομές που αναπτύσσονται ή τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται σε έναν φαινομενικά κενό χώρο.

Και αυτή τη φορά, η Πανουκλιά ορμάται από την πλούσια ιστορία της Ελευσίνας και τον ίδιο το χώρο του Ελαιουργείου ενώ τα υλικά που χρησιμοποίησε ήταν ευτελή –μέταλλο και μπάζα από τον περιβάλλοντα χώρο. Το έργο Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία σκηνοθετεί αφυπνιστικές εξερευνήσεις του ορατού, του αόρατου και του ανέλπιστου ενώ προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή του θεατή.

Ο θεατής καλέστηκε να επιλέξει διαδρομές, οι οποίες δεν έχουν αρχή ή τέλος, αλλά οδηγούν σε φωτεινά άδυτα, σε αδιέξοδα που ηχητικά συμπληρώνουν την εμπειρία αυτού του αλλόκοτου εναντιόδρομου τοπίου υποδοχής και εξερεύνησης.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Καλλιόπη Μηνιουδάκη «με το Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία η Πανουκλιά ανταποκρίνεται στον άτακτο και εμπόλεμο σπαραγμό του σήμερα χωρίς να τον αποτυπώνει. Δεν προκαλεί εντυπωσιοθηρικούς συναισθηματισμούς ούτε προσφέρει λύσεις και πανάκειες. Εικαστικά στοχάζεται πάνω στις αέναες αντιθέσεις που διέπουν τις ιστορικοπολιτικές και περιβαντολλογικές εκφάνσεις της σημερινής παρακμής. Προσφέροντας δυσδιάβατα και μοναχικά Ηρακλείτεια μονοπάτια σοφίας και συμπαντικής αυτοσυνειδησίας, επεύχεται την επικράτηση της δυσφανέρωτης και δυσαπόκτητης αρμονίας του κόσμου. Ό,τι και αν αυτό έχει να πει στον κάθε θεατή, θα παραμείνει εικασία. Αλλά και το στοίχημα ενός αφυπνιστικού έργου που θέτει θέματα συλλογικής συνυπευθυνότητας για τον κόσμο του σήμερα, απευθυνόμενο προσωπικά στον κάθε θεατή ως ενσώματο, έμψυχο και αναπόφευκτα πολιτικό μέρος ενός τραγικά αλλά σοφά “εναντιόδρομου” όλου.»

Το σχεδιασμό ήχου έκανε ο Coti K. ενώ Υπεύθυνη Παραγωγής/ Σύμβουλος Σχεδιασμού η Γεωργία Βουδούρη.

Ο αριθμός επισκεπτών ανήλθε στους 975.

Εικαστική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 και το Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. διοργάνωσαν την ομαδική έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes] σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου που παρουσιάσε το έργο επτά καλλιτεχνών, φωτογράφων και κινηματογραφιστών με θέμα τη Ρουμανία του σήμερα. Η έκθεση άνοιξε για το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και διήρκησε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Διατηρώντας ως κεντρικό άξονα τη μετα-βιομηχανική, μετα-Τσαουσεσκική, μετα-κομμουνιστική και σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα της χώρας, η έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes] ταξίδεψε τους θεατές σε τόπους οικείους και ανοίκειους. Η παράλληλη ανάδυση ιστοριών και αφηγήσεων μέσα από μικρο-περιβάλλοντα στο άστυ και στην ύπαιθρο διερευνά το δυναμισμό και την τροχιά μιας υπερρεαλιστικής σύγχρονης ανθρώπινης τοπογραφίας. Μέσα από το φάσμα της εσωτερικότητας και της ανάγκης της ψυχής για επιβίωση, ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται με το προσωπικό του ύφος έννοιες ανθρώπινων σχέσεων, συναισθηματικών ισορροπιών, συναισθηματικού και σωματικού χωρισμού, μνήμης και λήθης, μετανάστευσης και ξεριζωμού. Η αγάπη για την πατρίδα ως τόπου κοινής αναφοράς και βιωμάτων διερευνάται υπό το πρίσμα της καθημερινότητας, των εκφάνσεων της τοπικής ιδιοσυγκρασίας, της ζωής μέσα από την παράδοση και την υφέρπουσα αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για όλους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν κατάγονται από τη Ρουμανία καθώς και από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Όλοι έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα τέχνης σε όλον τον κόσμο και έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους σε κορυφαία διεθνή εικαστικά γεγονότα όπως η Μπιενάλε της Βενετίας. Είναι οι:

Michele Bressan (b.1980, Ιταλία), Petrut Calinescu (b.1976, Ρουμανία), Ioana Cirlig (b.1987, Ρουμανία), Carlo Gianferro (b.1970, Ιταλία), David Leventi (b.1978, Ην. Πολιτείες), Andrei Nacu (b.1984, Ρουμανία), Davin Ellicson (b.1978, Ην. Πολιτείες).

Την έκθεση επισκέφτηκαν περίπου 600 άτομα.

Παράλληλα στις 11 Σεπτεμβρίου η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του Βουκουρεστίου ARCUB και το București 2021 παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυμεσικό έργο FEED ME των Ρουμάνων καλλιτεχνών Noper & Saint Machine. Επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο των δύο Βαλκανικών χωρών ,η Ελευσίνα 2021 παρουσιάσει το έργο FEED ME, μια πρωτοποριακή εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας, η οποία το 2015 είχε φιλοξενηθεί στην κορυφαία διοργάνωση την τέχνη και την τεχνολογία Ars Electronica. Η εγκατάσταση φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου . Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο της στήριξης της υποψηφιότητας της Ελευσίνας για το τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

GROWING GROUND – διαδραστικό project για την Ελευσίνα

Η Μαρία Οικονομοπούλου δημιούργησε ένα διαδραστικό project που καλούσε τους κατοίκους της Ελευσίνας να συμμετέχουν στην δημιουργία μιας αυλής στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παραχωρώντας ένα από τα φυτά της δικής τους αυλής (η μοσχεύματα απ’ αυτά). Σε ‘αντάλλαγμα’ δέχονταν ένα σχέδιο στο πεζοδρόμιο, μπροστά από την εξώπορτά τους, εμπνευσμένο και φτιαγμένο από την εικαστικό ειδικά γι’ αυτούς, το οποίο σηματοδοτεί την προσφορά τους.

Τα φυτά που συγκεντρώθηκαν έτσι από διαφορετικά σημεία της πόλης τοποθετήθηκαν στο προαύλιο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού μέσα σε γλάστρες ειδικά προετοιμασμένες με το όνομα του δωρητή και την διεύθυνση της κατοικίας του. Σχέδια αντίστοιχα με αυτά που έγιναν στο πεζοδρόμιο μπροστά από κάθε πόρτα και έγιναν και στον σταθμό για να οριοθετήσουν την κοινή αυλή.

Ο χώρος αυτός λειτούργησε σαν χώρος ανοιχτής συνάντησης στην διάρκεια του καλοκαιριού και φιλοξένησε τρεις οργανωμένες βραδιές με προβολή video και συζήτηση με το κοινό.

Το project βασίστηκε στην προσωπική επαφή με τους κατοίκους της Ελευσίνας και στο ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Έθιξε έννοιες όπως αυτές της φροντίδας, του δανεισμού, της προσφοράς, του δώρου και δημιούργησε ένα μέρος για ανταλλαγή σκέψεων πάνω στον δημόσιο χώρο και την επίδραση που έχει η μορφή της κατοικίας στην συνοχή μιας κοινότητας, με αφορμή το πράσινο στις σύγχρονες πόλεις. Η Μαρία Οικονομοπούλου συζήτησε καθ’ όλη την διάρκεια του project με κατοίκους της πόλης μικρούς και μεγάλους και κατέγραψε τις απόψεις, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς σε video που προβλήθηκαν στην κοινή αυλή σε τρεις οργανωμένες βραδιές.

Eye’s Walk Digital festival 2016 – Art in public space is a live experience

Ερμούπολη/ Ελευσίνα

“Europass”Ένα project για το Παρόν της Ευρώπης/ “Video Installation Art στην εξωτερική επιφάνεια πλοίων αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Ελευσίνας ”Video Installation Art στην εξωτερική επιφάνεια πλοίων αγκυροβολημένων στο λιμάνι της Ελευσίνας Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν προβολές video installation art πάνω σε αγκυροβολημένα, αποσυρμένα πλοία μετέτρεψαν τον κόλπο της Ελευσίνας σε Θάλασσα πολιτισμού.

Τα video installation δημιουγήθηκαν από τους video & 3d artists: Σπύρο Κουδουνά, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Samuele Livornese [Ιταλία], David Hawkins [Αγγλία], Αλίκη Αρναούτη. Μια μοναδική εμπειρία που δημιουργείται από την ομάδα του Eye’s Walk Digital festival με τη συν-διοργάνωση του Δήμου Ελευσίνας.

Curator Φιλία Μηλιδάκη, Οπτική Επικοινωνία Ειρήνη Τζαβάρα, Σκηνογραφία Βέρα Φελέκη, Υπεύθυνος multimedia Σπύρος Κουδουνάς, Παραγωγή multitools

Έκθεση στο διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου

«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια»

Μια αναδρομή στην ιστορία της βιομηχανίας της πόλης, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μεταπολίτευση παρουσιάστηκε στην έκθεση «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια», που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και διήρκησε έως τις 15 Νοεμβρίου. Μέσα από την επιμέρους ιστορία των εργοστασίων, που είναι συνυφασμένα με τη ζωή της πόλης, αναδύθηκαν οι ιστορίες των ανθρώπων που μόχθησαν εκεί, από τους βιομηχανικούς εργάτες έως τους επιχειρηματίες. Για πρώτη φορά εκτέθηκαν σπάνια τεκμήρια της λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Ο επισκέπτης καλέστηκε να ανασυνθέσει την ιστορία, μέσα από αυτά τα εκθέματα, αλλά και από κείμενα, προφορικές μαρτυρίες, θεατρικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικό και εικαστικό υλικό, με διαδραστική διάθεση. Καλέστηκε εν τέλει να αναστοχαστεί για τη σημασία του εργάζεσθαι και του επιχειρείν σήμερα, μέσα από το παράδειγμα σημαντικών όσο και άγνωστων στιγμών του παρελθόντος ενός τόπου που, παραμένοντας βιομηχανικός, έχει ωστόσο και μια βαθιά σχέση με την παραγωγή πολιτισμού. Η έκθεση αποτέλεσε την πρώτη δημόσια δράση της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας “Γεώργιος Αμπατζόγλου” σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας. H επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην αρχιτέκτονα – μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη. Η έκθεση προσέλκυσε κοινό από όλη την Ελλάδα και η επισκεψιμότητα σε αυτήν ήταν εντυπωσιακή.

Solidus: Αναζητώντας τη Σταθερότητα της Αλληλεγγύης

Η εγκατάσταση της Θεοδώρας Κώτση-Felici στον δημόσιο χώρο της πόλης της Ελευσίνας με τίτλο Solidus εστιάζει στις πανανθρώπινες αξίες και έννοιες της αλληλεγγύης. Έχοντας στον θεματικό της πυρήνα τις απαρχές της κοινωνικής αλληλεξάρτησης, της ανταλλαγής και της συλλογικότητας, το ίδιο το έργο προτείνει τελεολογικά μία νέα κοινωνική διεργασία απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούν οι σύγχρονες οικονομικές μορφές συναλλαγών και στην αξία που παράγεται σήμερα μέσω της χρήσης των επίσημων νομισμάτων. Στην ουσία η εγκατάσταση, η οποία σταδιακά ολοκληρώθηκε με την ενεργή συμμετοχή πολιτών και κοινωνικών ομάδων και με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος, λειτουργεί ως ένα εργαλείο αναπαράστασης της ίδιας της αλληλεγγύης και γίνεται το προνομιακό πεδίο άσκησης κριτικής πάνω στη σύγχρονη οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η γλυπτική αυτή αναπαράσταση της λέξης Solidus, η οποία ξεκίνησε ως σκελετικό αέναο περίγραμμα και καταλήγει να παραδοθεί στους πολίτες της Ελευσίνας ως στιβαρό σύμβολο μίας συλλογικής προσπάθειας, αποτυπώνει τη σταθερότητα και τη συνεκτικότητα που προσφέρει η αλληλεγγύη στη δημόσια σφαίρα. Ένα γλυπτικό έργο που αποκαλύπτει συμβολικά και ενσαρκώνει ποιητικά τη κοινωνική διάσταση της συνεργατικότητας και τελικά ενεργοποιεί την αλληλεγγύη. Λέει ο Goethe: «Δεν είναι πάντοτε αναγκαίο να ενσαρκώνεται το αληθινό· είναι ήδη αρκετό, όταν αυτό περιφέρεται πνευματικά και προκαλεί αρμονία· όταν αυτό κυματίζει στους αιθέρες όπως ο ήχος της καμπάνας: με σοβαρότητα και φιλικότητα.»

Τα υλικά – σίδηρος και πέτρα – της εικαστικής παρέμβασης είναι στενά δεμένα με την σύγχρονη βιομηχανική ιστορία της πόλης και της γης της Ελευσίνας.

-Το γέμισμα της πέτρας άνοιξαν οι πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας Ελευσίνας μαζί με τον σύλλογος Εθελοντών Θριασίου

– Με αφορμή το πρόγραμμα Erasmus πάνω στην μαθητική διαρροή οι μαθητές του 1ου γυμνασίου Ελευσίνας έγραψαν τα ονόματα των συμμαθητών τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εγκατέλειψαν το σχολείο και κατόπιν τις τοποθέτησαν μέσα στο SOLIDUS στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.

-Οι μαθητές του 3ου γυμνασίου έφτιαξαν με το σώμα τους στο προαύλιο του σχολείου τη λέξη SOLIDUS στέλνοντας στο κόσμο τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης και κατόπιν οδηγήθηκαν στο SOLIDUS όπου συμμετείχαν στο γέμισμα της πέτρας.

-Στο θεμέλιο του SOLIDUS ζωγράφισαν μηνύματα αλληλεγγύης οι μαθητές του 1ου λυκείου Ελευσίνας.

-Το παρόν στο SOLIDUS εδωσαν ακόμη το ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας, το 8ο δημοτικό Ελευσίνας και πάρα πολύ πολίτες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

2ος Ημιμαραθώνιος «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού»

Ο 2ος ημιμαραθώνιος αγώνας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη χρονιά ο αγώνας εντάχθηκε στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ. Η διοργάνωση επέλεξε φέτος να πραγματοποιήσει και αγώνα 5 χιλιομέτρων εντός της πόλης, πρωτίστως για τη συμμετοχή των πολιτών σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός εμπνέοντας τις νεότερες γενιές να γίνει η άθληση κομμάτι της ζωής τους αλλά και για να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την πόλη της Ελευσίνας , μια πόλη με πολλές κρυμμένες ομορφιές που πλέον με την υποψηφιότητα της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021 έχει καταφέρει να στραφούν όλα τα βλέμματα πάνω της.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πρωτοφανής για έναν αγώνα που μόλις συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής δίνοντας μας δύναμη, χαρά αλλά και στόχο να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας βελτιώνοντας το σύνολο της διοργάνωσης.

Στη διοργάνωση συνεργάστηκαν το Φεστιβάλ Αισχύλεια, ο Δήμος Ελευσίνας (Δ.Ε.), η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δ.Ε., η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών, το Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α του Δ.Ε., ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ελευσίνας (ΣΔΥΕ), ο Πανελευσινιακός Α.Π.Ο, ο Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α.-Υ) και οι δήμοι Αθηναίων, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ.

Ο 2ος ημιμαραθώνιος αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού» και ο αγώνας 5 χιλιομέτρων σε αριθμούς:

26 χιλιόμετρα

1074 αθλητές

141 Εθελοντές ( 2ου Ημιμαραθώνιου 2016, Φεστιβάλ Αισχύλεια, Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου, Filipino Athens Volunteers, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Τ.Ε. Ελευσίνας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού τ.τ. Ελευσίνας, Σύλλογος Μικρασιατών, Σύλλογος Πελοποννησίων, Λαογραφικός Σύλλογος «Το ΑΔΡΑΧΤΙ», Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας, Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, Κερκυραϊκή Ένωση, Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου, Σ.Δ.Υ.Ε. , Π.Α.Σ. Πήγασος, Κ.Α.Ε. Πανελευσινιακός, Ομάδα μπάσκετ ΤΙΤΑΝ)

37 Εθελοντές Ποδηλάτες (PSG Bikers/ Filipino Athens Volunteers, Ποδηλατικός Σύλλογος Μάνδρας West Coast Biking Team, Φίλοι Ποδηλάτου Ελευσίνας)

11 Εθελοντές Διασώστες Ερυθρού Σταυρού « Σαμαρείτες»

5 Δήμοι

2 Περιφέρειες

2 Γιατροί

2 Ασθενοφόρα (Διαγνωστικά Κέντρα ΙΩΝΙΑ-EUROMEDICA / Θριάσιο Νοσοκομείο)

3 Τομείς Τροχαίας ( Αθηνών – Αιγάλεω – Ελευσίνας)

3 Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας (Αθηνών – Αιγάλεω – Ελευσίνας)

1 Αστυνομία Ελευσίνας

1 Λιμενικό Ελευσίνας

8 Εργαζόμενοι Δήμου Ελευσίνας

21 Εργαζόμενοι Διοργάνωσης Ημιμαραθωνίου

Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mixdoor

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Αισχύλεια 2016”, η Motus Terrae – Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο διοργάνωσε την ενότητα State of Em(u)rgence – Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης, η οποία εστιάζει στο Δημόσιο χώρο. Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε η in situ δημιουργία ItinaiR και στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε διεθνής ημερίδα με θέμα “Ο Δημόσιος χώρος ως πεδίο πολιτιστικής ανάπτυξης”.

Το Mixdoor project αφορά σε μία διαπολιτισμική συνεργατική πρωτοβουλία, μεταξύ διαφορετικών τεχνών, καλλιτεχνών και Ευρωπαϊκών χωρών (Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία, Γαλλία, Ελλάδα) και περιλαμβάνει μια in situ δημιουργία ItinaiR η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα ύστερα από την περιοδεία της στην Ουγγαρία, στην Κροατία και στην Πολωνία και ένα ημερήσιο διεθνές συνέδριο. Το project New Forms in Mixdoor Performing Arts (Mixdoor Project) 2014-16 συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ε.Ε. Μετά από έρευνα δύο χρόνων, μέσω εργαστηρίων, ανταλλαγής γνώσεων και επαφών με τις τοπικές κοινωνίες των συμμετεχόντων πόλεων, η ομάδα του Mixdoor έκλεισε την διεθνή περιοδεία της στην πόλη της Ελευσίνας.

ItinaiR – μία in situ δημιουργία

Προσκαλέσαμε το κοινό να μας ακολουθήσει σε ένα ταξίδι από τον ουρανό στο έδαφος και πίσω, όπου, αψηφώντας τη βαρύτητα, αναζητούμε την εγγύτητα. Ένα πέρασμα από το ‘έξω’ στο ‘μέσα’. Στο τέλος της διαδρομής, βρίσκουμε ο ένας τον άλλο.Το vertical dance και το μοντέρνο τσίρκο, συναντούν τη site-specific δημιουργία και τις 3D προβολές σε μία διατομεακή performance μεγάλης κλίμακας. Η παράσταση ItinaiR είναι εκ φύσεως, μία site-specific δημιουργία, άρα κάθε παρουσίαση αποτελεί μία μοναδική δράση, που συνδιαλέγεται με τον χώρο που τη φιλοξενεί. Σε κάθε πόλη διαφορετικοί Δημόσιοι χώροι συνδέονται με τοπικούς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος (βιομηχανικούς χώρους, πολιτιστικά κέντρα).

Βασικοί εταίροι του Mixdoor project:

Hungarian Juggling Association (HU)

HIPP – Croatian institute for movement and dance (CRO)

TAK – Toruń Cultural Agency (PL)

Compagnie 9.81 (FR)

Motus Terrae – Κέντρο για τις Τεχνες στο Δημόσιο χώρο (GR)

3rd IHC International Conference in Heritage Management

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC), ένας καινοτόμος πολιτιστικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας, διοργάνωσε για τη τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 3rd IHC International Conference in Heritage Management, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αισχύλεια, το διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ‘Παλαιού Ελαιουργείου’, Ελευσίνα.

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC) έχει καθιερώσει το HerMa CONFERENCE ως θεσμό που συμβάλλει στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από προώθηση και ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών από όλο τον κόσμο σε βασικούς τομείς, όπως η διατήρηση και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημόσια συμμετοχή, η εκπαίδευση και η νομική προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Διεθνείς επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί, με διακεκριμένη παρουσία στον τομέα τους παρέδωσαν ομιλίες σε κάθε θεματική ενότητα.

Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου σχεδιάστηκαν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις*:

HerMa Market,
HerMa Mural Project: Promised Land Is A State Of Mind,
HerMa: (Re)discovering Eleusis,
HerMa: ReUse Heritage
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να ανοίξουν και να προωθήσουν ένα διαδραστικό διάλογο των συμμετεχόντων με τον επιχειρηματικό τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και το πολυδιάστατο πολιτιστικό τοπίο της Ελευσίνας.

Στο HerMa CONFERENCE συμμετάσχουν κάθε χρόνο φοιτητές και επαγγελματίες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.

Η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (IHC) σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, στα πλαίσια του 3rd IHC International Conference in Heritage Management, διοργάνωσε τη δράση ReUse Heritage, 30/09-02/10 2016. Οι εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Παλαιού Ελαιουργείου αναβιώνουν μέσα από την νέα χρήση τους ως πολυχώρος πολιτισμού. Η έννοια της επανάχρησης όμως δεν περιορίζεται μόνο στο υλικό χώρο αλλά επίσης και σε χρηστικά αντικείμενα με πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες. Έπιπλα πολιτιστικής κληρονομιάς των οικογενειών μεταναστών της Ελευσίνας επαναχρησιμοποιούνται ως υλικοί μάρτυρες μιας εποχής, όπου ο χρήστης τους καλείται να επεξεργαστεί το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, όχι μόνο του αντικειμένου αλλά και της ίδιας της ύπαρξης μέσα από τη συνειδητοποίηση της επικαιρότητας των αξιών που φέρουν. Η κουλτούρα της επανάχρησης αποτελεί θεμελιακή πολιτική στη σύγχρονη πραγματικότητα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Εθελοντές

Φέτος ο αριθμός των εθελοντών κυμάνθηκε στον αριθμό των 60 ατόμων. Οι συμμετέχοντες στο εθελοντικό πρόγραμμα κατόρθωσαν να διαχειριστούν όλες τις προκλήσεις της φετινής διοργάνωσης με πολύ μεγάλη επιτυχία, σε αυτό συνετέλεσε φυσικά η αγάπη και αφοσίωση τους στο φεστιβάλ της πόλης μας , το εξαιρετικό κλίμα που δημιούργησαν συνολικά ως ομάδα αλλά και η διαδικασία εκπαίδευσης. Φέτος για πρώτη φορά και λόγο των αυξημένων απαιτήσεων του φεστιβάλ μέσω χρονιάς διεκδίκησης για τη ΠΠΕ έλαβε χώρα ένα τριήμερο εκπαίδευσης εθελοντών. Οι εθελοντές μέσω παιχνιδιών, εργαστηρίων αλλά και άλλων βιωματικών δραστηριοτήτων, μυήθηκαν στις αρχές του εθελοντισμού, έμαθαν να λειτουργούν συλλογικά, απέκτησαν αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις τους, και έχοντας κατά νου ότι με τους επισκέπτες του φεστιβάλ μοιράζονται τον ίδιο στόχο, δηλαδή να περάσουν καλά και να ευχαριστηθούν το φεστιβάλ, ήταν πραγματικά άψογοι στην εξυπηρέτηση τους.

Οι εθελοντές μας δείχνοντας αμέριστο επαγγελματισμό συνόδευσαν το φεστιβάλ σε όλες του τις δράσεις και για 4 συνεχείς μήνες από το 15ήμερο θεατρικής δημιουργίας μέχρι και τους μουσικούς κύκλους. Συνέβαλαν στην εξωστρέφεια , την προώθηση των εκδηλώσεων αλλά και την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος με τη συμμετοχή τους σε μια μονοήμερη εκδρομή στο Λουτράκι στο οποίο οι εθελοντές μοίρασαν το έντυπο του φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016» και συναναστραφήκαν με τον κόσμο επικοινωνώντας το φετινό πρόγραμμα. Συμπέρασμα, μία γεμάτη ημέρα οπού μοίρασαν χαμόγελα, εισέπραξαν την αγάπη του κόσμου και την υπόσχεση ότι θα τα ξαναπούνε σε λίγες μόνο ημέρες στο φεστιβάλ της πόλης μας. Οι εντυπώσεις των θεατών επιβεβαιώνουν την συνολική άψογη εικόνα των εθελοντών και επιπροσθέτως από το δείγμα 180 ανθρώπων στην ερώτηση αν μείνανε ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση των εθελοντών το 95,9% απάντησε θετικά.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Για άλλη μια χρονιά το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των 13.191 εισιτηρίων που πουλήθηκαν χωρίς να έχουμε υπολογίσει τους περίπου19.321 θεατές που παρακολούθησαν τις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, τις 300 κάρτες διαρκείας που αν τις αναλύσουμε θα δούμε ότι αντιστοιχούν σε 612 θεατές. Οι τιμές των εισιτηρίων παρέμειναν στα περσινά χαμηλά επίπεδα (12 ευρώ το κανονικό και 5 ευρώ το φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 και ΑΜΕΑ) όπως επίσης και οι κάρτες διαρκείας (120 η ομαδική, 40 η ατομική και 30 η μειωμένη) .

Ο συνολικός αριθμός των θεατών υπολογίζεται στους 39.468

ΠΡΟΒΟΛΗ (ΜΜΕ-ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ )

Τα τελευταία χρόνια τα Αισχύλεια έχουν επιτύχει , με συντονισμένη προσπάθεια και συνεχή ενημέρωση , να γνωστοποιήσουν την δράση τους και να προβάλλονται τόσο από μέσα μαζικής ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας όσο και από πλήθος ηλεκτρονικών περιοδικών και πολιτιστικών ιστοσελίδων του εγχώριου αλλά και του διεθνή τύπου.

Τα Αισχύλεια πλέον προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών που προβαίνουν τακτικά σε εκτενείς αναφορές και κολακευτικά σχόλια για το Φεστιβάλ, και μάλιστα χωρίς πληρωμένη καταχώρηση.

Συνολικά καταφέραμε να αυξήσουμε την απήχηση του φεστιβάλ στο διαδίκτυο έχοντας στη σελίδα και social media περίπου 2.523.425 views.

Η επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ φέτος ανανεώθηκε , έγινε πολύ μοντέρνα σε αισθητική αλλά και σε υπηρεσίες που καθ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ παρουσίαζε το διαφημιστικό σποτ, το πρόγραμμα , πληροφορίες, έκδοση εισιτηρίων με απευθείας link προς τη Viva.gr. καθώς και άμεση επικοινωνία με το γραφείο διοργάνωσης. Οι συνολικοί επισκέπτες της σελίδας του φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 ήταν 48.554 με 142.439 προβολές. Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την ιστοσελίδα των Αισχυλείων ( www.old.aisxylia.gr) για το έτος 2016.

Στατιστικά Ιστοσελίδας
Οι μοναδικοί χρήστες έφτασαν το ποσό των 29,285 χρηστών, με 48,512 συνολικές επισκέψεις και 142,355 προβολές σελίδων με μέσο χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα τα 2 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα.

Μετά την περσινή επιτυχημένη παρουσία στα social media φέτος συνεχίσαμε την στρατηγική που εφαρμόσαμε και καταφέραμε να προσελκύσουμε έναν πρωτοφανή αριθμό 1.131.139 μοναδικών χρηστών

Αποτελέσματα σελίδας Facebook & Instagram

Μοναδικοί χρήστες (Reach)
Reach είναι ο αριθμός των ανθρώπων που είδαν τη σελίδα έστω μια φορά. Το Reach μπορεί να είναι λιγότερο από ό, τι οι προβολές αφού ένα άτομο μπορεί να δει τη σελίδα πολλές φορές.

Το συνολικό reach την περίοδο προώθησης ήταν 1.131.139 μοναδικοί χρήστες (συμπεριλαμβανομένης της διαφημιστικής καμπάνιας) εξ αυτών 609.153 επί πληρωμή και 521.986 οργανικά.

Αποτελέσματα 2015: 975.067 χρήστες.

Συνολικές προβολές (Impressions)
Προβολές είναι ο αριθμός των φορών που προβάλλεται ένα post από τη σελίδα. Οι χρήστες μπορούν να δουν πολλαπλές εμφανίσεις του ίδιου post.
Το σύνολο impressions την περίοδο προώθησης ήταν 2.380.986 προβολές (συμπεριλαμβανομένης της διαφημιστικής καμπάνιας), εξ αυτών 909.110 επί πληρωμή και 1.471.876 οργανικά.

Page Likes

Ο αριθμός των like της σελίδας σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 38.92% την περίοδο 27 Ιουνίου εως 30 Νοεμβρίου, από 4389 likes στα 6097 likes.

Video Views

Oι συνολικές προβολές video έφτασαν τα 52.563 views.

Στατιστικά σελίδας Twitter
Οι δημοσιεύσεις του twitter έφτασαν τις 14.300 προβολές

Τo πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 διανεμήθηκε για πρώτη φορά στις 26-29 Μαΐου 2016 όταν έλαβε χώρα η έκθεση “ART AHINA”. Η γενική παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ από την Επιτροπή Αισχυλείων πραγματοποιήθηκε στον «ΙΑΝΟ» στις 27 Ιουνίου και στις 29 Ιουνίου παρουσιάστηκε στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου.

Χορηγοί επικοινωνίας:

ΕΡΤ2
ΕΡΤ world
ΠΡΩΤΟ Πρόγραμμα
ΔΕΥΤΕΡΟ Πρόγραμμα
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΜΕΛΩΔΙΑ
ΑΘΗΝΑ 9,84
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ
CULTURE NOW
ART &LIFE
AAF.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Σε ότι αφορά αυτό καθ’ εαυτό το οικονομικό σκέλος του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Οι συνολικές δαπάνες των φετινών Αισχυλείων ανήλθαν στις 358.527,21 ευρώ, εκ των οποίων 165.651,99 ευρώ καλύπτονται από τα έσοδα του φεστιβάλ και 192.375,22 ευρώ τα εξασφαλίζει ο Δήμος Ελευσίνας.

Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά τα έσοδα το Φεστιβάλ και τις χορηγίες εξασφάλισε 35.500 ευρώ από χορηγίες, 130.151,99 ευρώ εξοικονομήθηκαν από τα εισιτήρια, από τις κάρτες διαρκείας και το υποκατάστημα.

Χορηγοί Αισχύλεια 2016

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ , ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΛΠΕ
ΤΙΤΑΝ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΧΡΩΤΕΧ
ΦΙΛΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ADAPT IT
TELCOSERV
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΚΑΟΥΣΣΗΣ
Δαπάνες Έσοδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΕΔΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΕΔΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ
Εκδηλώσεις 191.355,74 Δήμος 192.375,22
Εικαστικά 30.500
Γραφιστικά 9.920 Χορηγίες 21.000 14.500
Τυπογραφείο 5.000 Εισιτήρια 118.720
Προβολή & Ενημέρωση 14.537,40
Ήχος – φως 25.841,60 Βιβλιοπωλείο 426,05
Γραφική ύλη 2.000 Υποκατάστημα B 11.005,94
Αναλώσιμα -Η/Υ 1.490
Ιατρός 1.480
Ηλεκτρ. υλικ 1.168,01
Ηλεκτρ.Συσκευές -λοιπό εξοπλ. 5.270,60
Security 9.900
Χημικές τουαλ. 809
Διάφορα 990
ΑΕΠΙ 4.874,86
Εργαζ. 2μηνα 15.000 7.000
Οικοδομικά υλικά 7.500
Ασφάλεια Παραστάσεων 1.600
Φιλοξενία 5.050
Υποκατάστημα Β 8.900
Εκπαιδευτ. Σεμινάρια Εθελοντών 2.852
Ημιμαραθώνιος 3500
Φωτογράφιση 1.488
ΣΥΝΟΛΟ 343.527,21
14.500

ΣΥΝΟΛΟ 343.527,21 14.500
Άλλη μία χρονιά έκλεισε με επιτυχία για τα Αισχύλεια, σκορπίζοντας χαμόγελα ικανοποίησης σε διοργανωτές και συμμετέχοντες και κάνοντας όλους εμάς τους Ελευσίνιους να αισθανόμαστε, δικαίως, υπερήφανοι γιατί αφενός καταφέραμε, κι αυτή τη χρονιά να διοργανώσουμε ένα από τα σημαντικότερα και πλέον απαιτητικά και καταξιωμένα στη χώρα μας θερινά φεστιβάλ αλλά κυρίως να προβάλλουμε, για ακόμα μια φορά, την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η καταξίωση στο χώρο μας επιφορτίζει με την ευθύνη να γινόμαστε καλύτεροι και να βελτιώνουμε κάθε χρόνο τις συνθήκες για τους χιλιάδες επισκέπτες μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές, τους εργαζόμενους του Δήμου, τους τεχνικούς κι όλους όσους στήριξαν το εγχείρημα με την προσφορά τους, την προθυμία τους και τη διαθεσιμότητά τους. Σας ενημερώνουμε πως στην ιστοσελίδα μας αλλά και στο facebook έχει αναρτηθεί φόρμα αξιολόγησης του φετινού φεστιβάλ και σας καλούμε να μας πείτε τη γνώμη σας , τις προτάσεις σας ώστε να βαδίσουμε όλοι μαζί με έμπνευση, πρωτοτυπία και ενέργεια για καλύτερα και δημιουργικότερα Αισχύλεια το 2017.

Subscribe Newsletter

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια είναι μέλος του European Festival Association και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ