Ιστορία

Το ταξίδι των Αισχυλείων, του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Ελευσίνας, ξεκίνησε το «ξημέρωμα» της μεταπολίτευσης. Μια χρονολογική συγκυρία, η συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελευσίνιου τραγικού ποιητή Αισχύλου, δίνει το έναυσμα για την γέννηση του θεσμού. Η σύγχρονη βιομηχανική πόλη της Ελευσίνας αποκτά, έτσι, έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που αφενός τη συνδέει με το λαμπρό ιστορικό παρελθόν της και αφετέρου της δίνει μια προοπτική για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά τα Αισχύλεια πέτυχαν να γεφυρώσουν την ιστορική μνήμη με το παρόν, αξιοποιώντας τόσο την πολιτισμική κληρονομιά, όσο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Με ξεκάθαρο όραμα και σταθερά βήματα, όχι μόνο ανέβασαν το πνευματικό επίπεδο της πόλης, αλλά κατάφεραν να αναδειχθούν αμέσως σε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της ολόκληρης της χώρας.

Τα Αισχύλεια, στα 42 χρόνια της πλούσιας πολιτιστικής τους ζωής, φιλοξένησαν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, ένα ευρύ κοινό Ελευσίνιων θεατών, αλλά και επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας -και όχι μόνον- που τίμησαν με την παρουσία τους τις πολυάριθμες τους εκδηλώσεις.

Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ, γεμάτο θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικές ημερίδες, αφιερώματα και εκδηλώσεις, ξεδιπλώνει χρόνο με το χρόνο τις ιδιαίτερες και ποικίλες πτυχές του και προσκαλεί το θεατή να γίνει σύγχρονος μύστης της τέχνης και του λόγου.

Το 2015-2016 απονεμήθηκε η ετικέτα ποιότητας του προγράμματος «EFFE» (Europe for Festivals, Festivals for Europe) του European Festival Association, που στόχο έχει να αναγνωρίσει ανά την Ευρώπη τα φεστιβάλ εκείνα που συμβάλουν σημαντικά στη στήριξη της τέχνης, των τοπικών τους κοινωνιών και της Ευρώπης.

Με την ετικέτα EFFE, τα Αισχύλεια μπαίνουν δυναμικά στο χάρτη των σημαντικών φεστιβάλ της Ευρώπης, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελευσίνας στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΑΣ

Ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη μας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση. Σε αυτό το όραμα εντάσσονται εκδηλώσεις ποιότητας και ήθους, από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Συνολικά φιλοξενούνται πάνω από 65 εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.